népességmegtartás

2019.08.21. 20:00

Épülnek a lakások, otthont kapnak a fiatalok

Elkészült az első négy, kifejezetten fiataloknak épült lakás – a beköltözőknek bérleti díjat nem, csak rezsit és közös költséget kell fizetniük.

Wald Kata

Elkészült az első négy lakás, amelynek kialakítására az „Itthon Bólyban” című projekt keretében nyert pályázati támogatást az önkormányzat – ezekben a modern otthonokban bérleti díj nélkül, a rezsi, illetve a közös költség megfizetésével lakhatnak két éven keresztül a beköltöző fiatalok. A leendő lakókat pályázat útján választja ki a város képviselő-testülete – a lakhatási támogatásra augusztus 22-ig adhatják be igényüket az érdeklődők.

Mint ismeretes, az „Itthon Bólyban” program során összesen nyolc lakást alakítanak ki – a most elkészült első négy a Hunyadi utcában, a régebben kollégiumként, majd bútorboltként működő épületben kapott helyet. Három kétszobás és egy háromszobás otthont hoztak létre, az ingatlanok 55-60 négyzetméter körüliek, konyhájuk gépekkel felszerelt, bútorral berendezett. Ezen kívül többek közt heverők, kanapék, íróasztal, lakásonként egy-egy laptop és wifi is a fiatalok kényelmét szolgálja.

Mint azt Hárs József, Bóly polgármestere kérdésünkre elmondta, a további négy lakás a Rákóczi utcában épül meg – zajlik a közbeszerzés, a beruházás várhatóan februárban ér véget.

A lakhatási támogatásra pályázók közül az elbíráláskor többek közt előnyt élveznek a helybéliek, illetve a Bólyban dolgozók, a gyermeket nevelő házaspárok, valamint azok, aki hiányszakmaként meghatározott végzettséggel rendelkeznek és olyan munkakörben dolgoznak a városban.

Kritérium, hogy a pályázó közösségi célú, elsősorban a bólyi fiatalok közösségépítéséhez kapcsolódó önkéntes tevékenységet vállaljon. Miután egy lakás havi bérleti díja 40 ezer forint körül mozog jelenleg a településen, az az ideális, ha a lakhatási támogatást igénylő által felajánlott munka értéke ezzel az összeggel arányos.

Angolul tanultak, jogsit szereztek

Az „Itthon Bólyban” program célja a város népességmegtartó képességének javítása, a „minőségi elvándorlás” megakadályozása.

A fiatalok helyben maradását, illetve a városban való letelepedésüket támogató projekt részeként ingyenes angol nyelvtanfolyamokat is szervezett az önkormányzat a 18–35 év közöttieknek. Díját a város állta a pályázati forrásból, a résztvevőknek cserébe közösségi célú munkát kellett vállalniuk.

Ezen kívül, szintén a program részeként tehergépkocsi-jogosítvány megszerzéséhez is indítottak ingyenes tanfolyamot, aminek köszönhetően több mint harminc fiatalnak nyílt lehetősége a képzésen való részvételre. A sikeresen vizsgázók C kategóriás vezetői engedélyhez jutottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!