Ingyenesen igényelhető

2019.08.13. 17:30

Erre jó a kék kártya: biztonságot ad a nyaralás alatt

Évről-évre növekszik az Európai Egészségbiztosítási Kártyát igénylők száma a megyében – ez év júliustól már nemcsak a kormányhivatalok egészségbiztosítási osztályai tudják kiállítani a kék plasztiklapot, hanem a kormányablakok is.

W. K.

Hogy gyógykezelés miatt ne kelljen külföldről hazautazni, az Európai Egészségbiztosítási Kártya az átmeneti jelleggel az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában, valamint Svájcban tartózkodó számára teszi lehetővé a szükséges orvosi ellátások igénybevételét.

A Baranya Megyei Kormányhivatalnál igényelt és kiadott Európai Egészségbiztosítási Kártyák száma évről évre növekszik. Fontos tudni, hogy a kártya nem használható akkor, ha a biztosított valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazik a másik tagállamba.

Váratlan egészségügyi probléma, baleset esetén a kártyával az adott tagállam egészségbiztosítási szervével kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni, amelynek úgy kell ellátnia a magyar beteget, mintha az adott tagállamban lenne biztosított.

A kártyát személyesen, meghatalmazott útján, postai úton vagy ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. Fontos változás, hogy idén júliustól már nemcsak a kormányhivatalok egészségbiztosítási osztályai tudják kiállítani a kék plasztiklapot, hanem – az adott megye illetékességére kiterjedően – a kormányablakok is. A kiadás alapesetben térítésmentes, azonban a megsemmisült, elveszett, ellopott, de még érvényes kártya pótlásáért 3000 forint díjat kell fizetni.

– A kártya kiadásához szükséges a személyazonosságot, a tajszámot igazoló okmány, és a biztosítotti jogviszony. Érvényessége a szolgáltatásra jogosultság végéig, de legfeljebb a kiállítástól számított 36 hónapig szól, lejárat után díjmentesen újabb kártya igényelhető – tudtuk meg a Baranya Megyei Kormányhivataltól.

Utasbiztosítást is javasolt kötni

A Baranya Megyei Kormányhivatal 2015-ben 17.796, 2016-ban 17.939, 2017-ben 19.420, 2018-ban 20.242, 2019. első hét hónapjában már 15.285 kártyát állított ki. Nyár elejétől ősz elejéig – a nyári szabadságok idején – jelentősen megemelkedik az érdeklődés a kártya iránt, jellemzően a május elejétől augusztus végéig tartó időszakban készül el a kártyák több mint fele.

Az ügyfélszolgálaton megjelent igénylők esetén a kormányhivatali szakemberek mindig felhívják az ügyfelek figyelmét, hogy a kártya nem nyújt teljes körű jogosultságot külföldön, baleset esetén a hazaszállítás költségeit csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, a magánpraxisok pedig egyáltalán nem fogadják el a kártyát, ezért javasolt utasbiztosítást is kötni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!