fejlesztés

2019.08.08. 11:30

Ősztől új helyen fogadja látogatóit a Természettudományi Múzeum

Közgyűlési döntés született arról, hogy a Természettudományi Múzeum elköltözik a jelenlegi helyéről és a Széchenyi téren kap új, állandó kiállítóteret. Az önkormányzat, a kormányhivatal és a Baranya Megyei Önkormányzat között született megállapodás arról, hogy a megyeháza épületében, a volt Földhivatal helyére költözik át az intézmény. Az ingatlan kialakítása folyamatban van, a költözés már elkezdődött, a munkák folyamatosan zajlanak.

HLB

A pécsi közgyűlés még márciusban döntött arról, hogy az eddig a természettudományi múzeumnak helyet adó, Szabadság úti épületet a jövőben a Mecsek Táncegyüttes kapja haszonbérletbe. A tervek szerint Néptánc és Népzene Házát alakítanak ki az ingatlanban, amit a szervezet különböző pályázati források révén újítana fel és működtetne. A természettudományi múzeum a Széchenyi téri megyeháza épületébe költözik.

Őri László alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a Kubinyi Ágoston Program, valamint az emberi erőforrások minisztere által kiírt pályázaton is indul Pécs, a két alapból összesen mintegy 30 millió forintot szerezhet meg. Ebből az összegből mód nyílik a természettudományos kiállítás új helyszínen történő bemutatására.

Őri László elmondta, a tervek szerint ősztől a természettudományi múzeum már méltó helyen fogadhatja a látogatókat. A városvezető kiemelte, egy új természettudományos kiállítás megvalósítását is kezdeményezi, amellyel az önkormányzat kifejezheti háláját a természettudományi osztálynak, és kiemelten Varga Ágnesnek, a múzeum munkatársának azért a munkáért, melyet a havihegyi mandulafa Európai Év Fája versenyre történő benevezésében és megnyerésében végeztek.

Egy másik, az Emmi által kiírt pályázat révén pedig mintegy négymillió forintot fordítanának műtárgyvédelmi feladatokra. Ennek során elkülönítenék és mentesítenék a gyűjteményben lévő kémiailag vagy biológiailag fertőzött javakat, ezt segítendő egy alkalmas konténerraktárat alakítanának ki, csapdákat vásárolnának.

Sikeresek voltak a tárgyalások

A múzeum megfelelő elhelyezéséről Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója folytatott tárgyalásokat a Baranya Megyei Kormányhivatallal, a megszületett egyezség értelmében a Széchenyi tér 9. alatti épület egyes részei a múzeum ingyenes használatába kerülnek, így például a Pécsi Járási Hivatal által korábban használt épületrészek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!