250 új munkahely

2019.09.20. 07:00

Tavasszal kezdődhet az új börtön építése Komlón

Jó eséllyel tavasszal kezdődhet az új büntetés-végrehajtási intézet építése – ez év végére várhatóan meglesz az építési engedély, az új létesítménynek legkésőbb 2021 év végéig kell elkészülnie.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Év végéig előreláthatólag meglesz az új büntetés-végrehajtási intézet építési engedélye és várhatóan jövő tavasszal meg is indul az építkezés – az ilyenkor szükséges eljárás részeként a helyi építési szabályzat módosítása zajlik, a témában lakossági fórumot is tartott a minap az önkormányzat.

Ötszáz fő befogadására alkalmas, 250 embernek munkát adó börtön épül Mecsekfalu és Körtvélyes között, a komlói önkormányzat által állami tulajdonba adott öt hektáros telken – további négy hazai településen hoznak létre hasonló létesítményt kiemelt beruházásként.

A város még 2015-ben vállalta a létesítmény helyszínének kiválasztásához benyújtott pályázatában, hogy az építményhez térítésmentesen biztosít közművesített telket – a szerződés egyértelműen rögzíti, hogy a területen kizárólag büntetés-végrehajtási intézet építhető fel, egyéb célokra az állam nem használhatja.

Mint azt Polics József, Komló polgármestere kérdésünkre elmondta, a kivitelezés várhatóan jövő tavasszal indul, és kormányhatározat rendelkezik arról, hogy legkésőbb 2021. december 31-ig az új büntetés-végrehajtási intézetnek el kell készülnie.

Megemelték az építkezés büdzséjét

Mint ismeretes, Komló négy évvel ezelőtt nyerte el a Belügyminisztérium pályázatán a lehetőséget, hogy a városban épülhessen fel az ország egyik új büntetés-végrehajtási intézete. A 250 új munkahelyet a városba hozó létesítmény kivitelezésére a beruházó több sikertelennek bizonyuló közbeszerzési pályázatot is kiírt – a fő gondot az okozta, hogy az eredetileg tervezett keretösszeg nem lett volna elég a börtön felépítéséhez, rendre magasabb árajánlatok futottak be a közbeszerzéseken. Egy idei kormányhatározat azonban megemelte az építkezések büdzséjét, 2021 végéig kitolva a befejezés tervezett határidejét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!