átverés

2019.09.29. 07:00

Vigyázat, csalók! Büdös, egérrágta krumplit szállítanak házhoz

A kukában kötött ki a házhoz szállított krumpli, annyira büdös volt – panaszolja több olvasónk. Az árusok a burgonya kiszállítása után elérhetetlenek, ezért a szakemberek óvatosságra intenek.

Wald Kata

Büdös és egérrágta, ehetetlen a hirdetés alapján megrendelt, házhoz szállított krumpli – panaszolta több olvasónk is az utóbbi napokban. Mint írták, az eladónak a károsultak hiába próbálták jelezni kifogásaikat, a telefonszám, ahonnan az árut rendelték, elérhetetlenné vált.

– A kormányhivatal fogyasztóvédelmi, valamint élelmiszerlánc-felügyeleti szakembereihez beérkező bejelentések is azt mutatják, hogy a különböző újsághirdetések, postaládába dobott szórólapok alapján házhoz rendelt élelmiszerek esetében gyakori probléma, hogy a termék nem megfelelő minőségű, büdös, fogyasztásra alkalmatlan – tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Hangsúlyozva, hogy az olvasók által is megírt kellemetlen tapasztalatok elkerülése érdekében a kormányhivatalok és a Nébih többször felhívta már a lakosság figyelmét, hogy kizárólag ismert eredetű, ellenőrizhető minőségű élelmiszert vásároljanak.

– A hirdetésekben csak egy telefonszám szerepel, ahol a megrendelést fogadják. A rossz minőségű áru kiszállítását követően azonban ez a szám elérhetetlenné válik – közölte a Kormányhivatal. Kiemelve, hogy a hasonló csalások ellen csak úgy védekezhetünk, ha kizárólag ismert eredetű, tehát nyomon követhető élelmiszereket vásárolunk. A megrendelés során és az élelmiszer átvételekor érdemes meggyőződni a termék származási helyéről, amire vonatkozóan a szállítónak hiteles dokumentummal, például számlával, szállítólevéllel kell rendelkeznie. A nem azonosítható eredetű vagy problémás minőségű terméket nem szabad átvenni.

Rendszeresek immár az ellenőrzések is

Az étkezési burgonya forgalmazhatóságának feltételeit az étkezési burgonyára vonatkozó minőségi követelményekről szóló 34/2016. (V.4.) FM rendelet szabályozza. Ebben megtalálhatók a burgonya megjelenésére és a tételek megjelölésére vonatkozó követelmények is. Amennyiben a hatóság ezekkel kapcsolatban szabálytalanságot állapít meg, eljárást indít, bírságot szab ki, illetve – súlyosabb esetben – intézkedik a burgonyatételek megsemmisítéséről. A lakossági bejelentések alapján mind az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, mind a fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen végez ellen­őrzéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!