200 új munkahely

2019.10.02. 20:00

18 milliárdos beruházás keretében építenek új gyárat Pécsen

Elkezdték építeni a Thyssenkrupp német nagyvállalat pécsi telephelyét, ahol közel kétszáz ember gyárt majd autóalkatrészeket hagyományos és elektromos motorokhoz.

Mészáros Rita

Németország egyik legnagyobb vállalata, a Thyssenkrupp kezdte el építeni gyárát a megyeszékhelyen, a közel 18 milliárd forintos beruházás részleteit szerdán ismertették.

– Az új gyárban a legmodernebb technológiával készülnek majd autóalkatrészek hagyományos és elektromos motorokhoz – mondta el Marc de Bastos Echstein, a vállalat ügyvezető-igazgatója. Hozzátette azt is, hogy a cég pécsi telephelyén kétszáz ember találhat majd magának munkát.

Az eseményen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is. Mint fogalmazott, az építkezéssel megtört az a dogma, miszerint Dél-Magyarországon nem lehet beruházni. A közlekedési hálózat ehhez adott, és itt működik az ország egyik legnagyobb egyeteme is.

– A szakképzési rendszert kell fejleszteni, hiszen itt olyan technológiával fognak dolgozni, amit tudni kell működtetni – hangsúlyozta a miniszter. – A Pécsi Tudományegyetemen belül ezért egy műszaki „egyetemet” kell kialakítani, hogy olyan gépészmérnököket, villamosmérnököket, informatikusokat képezzünk, amilyenre ennek a gazdasági környezetnek szüksége van.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte, hogy a német cég jelentős és minőségi beszállítója az autóiparnak, ezért a megyeszékhelyen sem csak gyártás fog történni, hiszen e mögé szükség van egy erős tudásbázisra, kutatóhálózatra, ami Pécsen már jelen van. Reményét fejezte ki, hogy a Thyssenkrupp után további cégek is a megyeszékhelyet fogják választani.

Az esemény után Vári Attila polgármesterjelölt egyeztetett Palkovics Lászlóval.

– Pécs városa, a minisztérium és az egyetem közösen dolgozik a jövőben azért, hogy a zöldgazdaságot erősítsék a térségben, ennek fontos része az elektromos buszok fejlesztése – tudtuk meg Vári Attilától. – A jövőben tehát a minisztériummal közösen dolgozzuk ki az ezeket a feladatokat.

Palkovics László hozzátette, hogy Pécset nem célszerű szennyezni azokkal a járművekkel, amikkel eddig közlekedtünk.

– A kormány azt a döntést hozta, hogy 2022-től a 28 ezer főnél nagyobb városokban csak elektromos meghajtású autóbuszok közlekedhetnek – emelte ki a miniszter. – Azt gondolom, hogy Pécs lesz az első város, ahol ez megvalósul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!