fejlesztés

2019.10.02. 14:00

A meglévő nem bővíthető tovább, ezért új bölcsőde épül Mohácson

A mohácsi mozi mögött, a Deák téren épülhet fel a város új bölcsődéje. A nyolcszázmillió forintba kerülő beruházás révén 112 gyermek számára biztosít majd férőhelyet.

M. B. (forrás: Mohácsi Újság.hu)

Kaposváron nem kell többet fizetniük márciustól sem a családoknak bölcsõdébe járó gyermekeik után. Ugyan az önkormányzat élt a lehetõséggel, s az étkezési térítési díjon felül gondozási díj fizetését is elõírta a szülõknek, ám mivel a jogszabályi változások miatt a bölcsõde már rezsiköltség nélkül számolja a térítési díjakat, így a száz forint gondozási díj plusz terhet nem ró a szülõkre.

Fotó: Lang Róbert

Az mindenképpen jó hírnek számít, ha azért kell valahol új bölcsődét építeni, mert a meglévőt kinövi egy település. Nos, Mohácson ez a helyzet: ma ugyan még elférnek a gyerekek a jelenlegi, nyolcvannyolc férőhelyes intézmény nyolc csoportszobájában, tovább azonban már nem bővíthető a létesítmény.

A városban, ahol évről évre bővül a foglalkoztatási lehetőség, továbbá látva a lakóparkban a fiatal házasok otthonteremtési ütemét, eljött az ideje egy új, nagyobb befogadó képességű, korszerű bölcsőde építésének.

A Deák tér mozi mögötti részén felépíthetnek egy korszerű, a jelenleginél több szolgáltatást nyújtó, tíz csoportban kisgyermekek fogadására alkalmas bölcsődét, ami a szülők részéről gyalogosan, kerékpárral és gépkocsival egyaránt könnyen megközelíthető.

Tekintettel arra, hogy kormányzati program is adott bölcsődeépítésre, a megyei keretből elnyerhető pályázati forrásból a beruházás megvalósítása reális lehetőség.

Az előkészítés részeként már módosították a helyi építési szabályzatot a képviselők, a Deák tér mozi mögötti részét kiemelt fejlesztési területté nyilvánítva, s most elkészültek az intézmény látványtervei is.

Száznál is több gyerek jöhet majd

A csaknem 1500 négyzetméteres intézmény a számítások szerint akár 112 gyermeknek is férőhelyet biztosíthat majd. Az akadálymentes bölcsőde a csoportszobák és az öltözők mellett a tervek szerint rendelkezni fog játszóházzal, főzőkonyhával, fedett-nyitott terasszal, játszókerttel, kerékpár- és babakocsi-tárolókkal is.

Az energiahatékonyságra is odafigyelnek: az ingatlant napelemekkel és korszerű hőszivattyús fűtéssel látják el. Az épület környezete harminc férőhelyes parkolóval, valamint a megközelítést szolgáló utakkal, járdákkal újul meg.

 

Címkék#deák tér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!