bár nem olyan egyszerű

2019.10.03. 07:00

Egyre több parkolóhelyet alakítanak ki Pécsen

Bár az önkormányzat a környezettudatosság jegyében igyekszik csökkenteni a belváros közlekedési túlterheltségét, a hatalmas autóforgalom megköveteli a megfelelő számú parkolóhely meglétét. A városüzemeltetési társaság folyamatosan bővíti a parkolóhelyek számát a városban.

HLB

Sok panasz érkezik szerkesztőségünkhöz a városban található kevés parkolóhely miatt, ám a Biokom szerint Pécsen kielégítő a közterületi várakozóhelyek száma, azaz a hivatásforgalom és a település idegenforgalmi és központi szerepéből származó forgalom elhelyezése biztosított.

Mindenesetre Pécsen jelenleg 5100 fizetős parkolóhelyet tart fent a Biokom, övezeten kívül pedig megközelítőleg 16 500 kiépített férőhely található a városban. Hely tehát van.

Ennek ellenére gyakorlatilag minden városrészben keveslik a parkolóhelyek számát az ott élők, a panaszosok szerint már lakóhelyük közvetlen környezetében is sokszor lehetetlen üres helyet találni. A Biokom alapvetően egyetért a panaszokkal.

Mint megtudtuk, a társaság is érzékeli, hogy a közterületi várakozásban nagyobb igényeket támasztó, garázzsal nem rendelkező lakossági álló forgalom alapvetően szűkíti a közterületi várakozóhelyek kapacitását. Ennek egyik megoldása lehet a meglévő parkolóterek újraosztása és megjelölése.

Ugyanakkor a cég szerint egyértelmű, hogy a kevés parkolóhelyet a lakók „többszörös számú járműigénye okozza”, ebből adódóan „az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet – szerk.) iránymutatásait kellene figyelembe venni, amely szerint a járművet saját telken belül kell elhelyezni”.

Számos garázst például nem a rendeltetésének megfelelő funkcióra használnak. A Biokom sok esetben tapasztalja, hogy a meglévő garázsokban más eszközöket tárolnak a „rendeltetett” gépjármű helyett, ezért sok kocsitulajdonos a közterületen „képez áll forgalmat”.

Mindazonáltal a társaság idén eddig 154 új parkolóhelyet alakított ki Pécsen, az év végéig pedig további negyvenet szándékozik létrehozni – igaz, azok megvalósítását sok tényező befolyásolja. A társaság szerint a közterületi várakozás szempontjából a meglévő férőhelyek száma kielégítő, a lakossági panaszok orvoslásához „szükséges a lakóutcákban közterületen kívüli várakozási lehetőségek megoldása”.

Bár ez sem egyszerű, hiszen a parkolóhely kialakításnál elsősorban a lakossági igényeket kell – az infrastrukturális feltételek és a megvalósíthatóság mellett – a társaságnak mérlegelnie. Sok esetben előfordul, hogy egy ilyen beruházást a zöldfelülethez ragaszkodó lakosok nem támogatnak, így ilyen esetekben – még akkor is, ha erre kifejezetten szükség lenne az adott városrészben – az új parkolóhely létesítése nem jöhet létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!