Harkány

2019.10.09. 10:20

Megemlékeztek a Batthyányi-család érdemeiről

A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház és a harkányi önkormányzat első alkalommal, de hagyományteremtő jelleggel koszorúzással tette tiszteletét és fejezte ki háláját a Batthyány-család munkássága előtt.

Zs. K.

Az eseményen beszédet mondott dr. Péter Iván Antal, a Zsigmondy Vilmond Harkányi Gyógyfürdőkórház igazgatója és Batthyány-Schmidt Margit, aki rokonaival érkezett a koszorúzásra.

Mint emlékeztetett, a 18. században Gróf Batthyány II. Ádámné Strattmann Eleonóra „Die schöne Lori” nevéhez fűződik a szomszédos Siklósi Vár és birtoknak megszerzése és helyreállítása. Általa került a harkányi birtok is a Batthyány család kezelésébe.

Az ő nevükhöz köthető a harkányi gyógyvíz felfedezése, valamint az első gyógyszálló megépítése, a fürdőkultúra elterjesztése Harkányban és az országban.

A koszorúzást ezentúl minden évben a Batthyány család mártírhalált halt híres tagjának, Batthyány Lajos Magyarország első alkotmányos miniszterelnök halálának évfordulójához köthetően fogják megtartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!