állás vagy tanulás?

2019.10.08. 14:00

Túl sok a túlképzett fiatal a munkapiacon

Minél több szakképesítés és diploma felhalmozása a célja a hazai fiatal munkavállalók többségének. Egy felmérés szerint a pécsi egyetemen végzett diákok több mint tizennégy százaléka választja a továbbtanulást, és csupán harminchat százalékuk vállal munkát tanulmányai alatt.

bama.hu

Fotó: Pezzetta Umberto

Más országokban, ha valaki egy nevesebb egyetemen szerez diplomát, némi túlzással teljesen mindegy, hogy mit hallgat, jó eséllyel pályázhat állásra a nagy cégeknél. Bizonyos intézmények neve ugyanis garanciát nyújt, hogy aki ott tanult, olyan alapvető képességeknek van a birtokában, mint például a kiváló kommunikáció, addig a hazai munkáltatóknál az egyik fő szempont, hogy a jelölt releváns munkatapasztalattal rendelkezzen.

– Egyre gyakrabban találkozunk azzal a jelenséggel, hogy sokan a munkaerőpiacra való kilépés elől menekülnek újabb és újabb képzésekbe, és diplomákat halmoznak – mondta el Puskás Bettina, az egyik helyi munkaközvetítő cég munkatársa.

– Azonban ennél sokkal többet ér, ha valaki az első diploma megszerzése után jó nevű cégnél kezd el dolgozni, majd emellett folyamatosan képzi magát, hiszen a legjobban a munkahelyen lehet az úgymond piaci értékünket növelni, nem pedig különböző végzettséget igazoló papírok gyűjtésével – tájékoztatott bennünket Puskás Bettina.

A tanácsadó szerint a munkáltatók a túlképzettek magasabb bérigényétől is tartanak, illetve azt is mérlegelik, hogy egy alacsonyabb bérajánlattal nem tudják maguknál tartani a jelentkezőt. Az álláskereső szempontjából pedig nem érdemes elhallgatni egy-egy diplomát, munkahelyet, ugyanis kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha az állásinterjú előtt utánanéznek az interneten a jelölt múltjának.

Az irodákban várják a diplomásokat

A szakértők szerint vannak olyan munkák, ahol nem jelent problémát a túlképzettség. A cégek ugyanis előszeretettel vesznek fel diplomás fiatalokat irodába asszisztensi, vagy recepciós munkakörökbe, hiszen ezek a pozíciók kiválóak arra, hogy a különösebb munkatapasztalattal nem rendelkező friss diplomások betegyék a lábukat egy céghez, majd a vállalaton belül feljebb lépjenek. A recepciós munkatársak esetében a munkáltatók megtűrik a nagyobb fluktuációt, és eleve nem terveznek hosszú távra a felvételkor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!