Harkány

2019.11.30. 08:46

Az egészséges szaunázás a cél

Ősszel megnyitott a Harkányi Gyógyfürdő új wellnessrésze a szaunavilággal. Több vendéget váratlanul ért, hogy vasárnapig fürdőruhamentes napokat tartanak. 

Zs. K.

Finnish authors Harri Hertell (L) and Katariina Vuorinen give a reading in a mobile sauna on October 8, 2014 on the sidelines of the book fair in Frankfurt am Main, western Germany. The Goethe Institute German cultural association invites visitors to a "Poetical Roadtrip" in order to present the young Finnish "Spoken Word Poetry" movement. The five-day Frankfurt book fair to be held from October 8 to 12 is expected to draw more than 7,000 exhibitors from around the world to the western German city. Finland is this year's book fair guest country. AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST / GERMANY OUT / AFP PHOTO / DPA / FRANK RUMPENHORST

Aki rendszeresen szaunázik, az bizonyára nem lepődik meg azon, hogy a fürdő vezetősége mindenek előtt az egészséges szaunázást tartja fontosnak, aki viszont eddig nem járt hasonló helyen, az kétkedve fogadja a fürdőruhamentes szaunázást. „Van baj a fejben”, illetve „nudista övezet” – ehhez hasonló véleményeket fogalmaznak meg, miközben erről szó sincs.

– Szaunázni alapvetően azért járnak az emberek, hogy egészségesebbek legyenek, méregtelenítsenek, hogy az immunrendszerüket ekképpen segítsék. A szauna 90-100 fokos hőmérsékletén kitágulnak az erek, felgyorsul a vérkeringés és több levegő jut a tüdőbe is. Tudni kell azonban, hogy a fürdőruhák szintetikus anyaga nem engedi a bőrt lélegezni, meggátolja a test hőleadását. Ezen kívül a fürdőkben a vizeket vegyszerekkel fertőtlenítik, a vegyszeres vízben ázott fürdőruhából párolgással a gázok a szauna mikroklímájával keverednek, melyeket ezután belélegzünk. Nyilván nem lehet belehalni, de nehezen összeegyeztethető az egészségünket megőrző, javító szaunázásra olyan anyagokat bevinni, amelyek károsíthatják az egészséget és akár rákkeltőek is lehetnek – mondta Végh Tímea szaunamester.

Hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy meztelenül kell beülni a szaunába, pamut lepedőt vihetünk be magunkkal, ami gyakorlatilag többet is takar, mint a fürdőruha, mégis jobb, mert engedi a bőrt lélegezni. Tímeának 12 európai országból van szauna-tapasztalata és állítja, a környező országokban egyébként sehol nem lehet fürdőruhát használni a szaunákban. Tíz éve kezdte a szakmát a debreceni fürdőben és már az akkori felöntések is fürdőruhamentesek voltak. Öt éve nyitott meg a komplexumban egy nagyobb szaunavilág, már tájékozott vendégkörrel.

Bernhardt Béla, a Magyar Szauna Szövetség elnöke, egyben a Magyarhertelendi Termálfürdő vezetője elmondta, Magyarországon a fürdőruhamentes szaunázás szinte már mindenütt követelmény, ez van elterjedőben.

– Nálunk öt éve nem lehet fürdőruhában szaunázni, kezdetben mi is tapasztaltunk hasonló visszhangokat, sőt az első évben 30 százalékkal esett vissza a forgalom. Mára viszont nemhogy nincsenek ilyen visszhangok, de a vendégek 90 százaléka már a teljes textilmentes szaunázást preferálja – mondta Bernhardt Béla. A klórgáz káros belélegzése mellett azt is kiemelte, hogy az üzemeltető oldaláról nézve sem ajánlott a fürdőruhás szaunázás.

– Amikor a vendég a szaunában kiizzadja magát, nagyjából 400-500 milliliter vizet veszít, ami mind bekerül a fürdőruhába. Ezt a zuhany sem mossa ki, így a medencében ázik ki. Ennek az a következménye, hogy az automatikus víztisztító rendszer több szennyeződést érzékelve több vegyszert adagol a medence vizébe – magyarázta a fürdőigazgató.

Bangó Dér Anita szaunamester pár hete tartott szeánszot a harkányi szaunában. Véleménye szerint örömteli, hogy Harkányban is lehetőséget teremtettek az egészséges szaunázásra, hiszen a fürdőruhás szauna teljesen egészségtelen.

– Vannak olyan látásmódú fürdővendégek, akik nehezen fogadják el ezt, de nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nem a meztelenségről van szó, egész egyszerűen fürdőruha nem való a szaunába. Kitartónak kell lennie a harkányi fürdővezetőségnek, hiszen van létjogosultsága az egészséges szaunázásnak – mondta.

Az egészséges szaunakultúra iránt érdeklődőket is elérik

Marosi András, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. elnök-igazgatója elmondta, céljuk, hogy a szaunavilágon keresztül új vendégkört vonzanak a fürdőbe, mely megfelelő kihasználtság mellett éves szinten akár 20-40 ezerrel több vendéget is jelenthet a komplexumnak. Azokat próbálják elérni, akik érdeklődnek az egészséges szaunakultúra iránt. A szaunázók többsége tájékozott, de előfordul, hogy egy-két fürdővendég nem megfelelően reagál a szabályokra.

– Természetesen, akik az új szaunavilág klasszikus, egészségtudatos szaunázási elveitől idegenkednek, azoknak is szeretnénk kedvében járni, így az emeleti látványfürdőben lévő szaunával továbbra is rendelkezésükre állunk, melyet az eddig megszokott módon tudnak igénybe venni – mondta a fürdőigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!