Parkolási gondok

2019.11.21. 07:00

Közúti akadályokkal tartják távol az autósokat a lakók

Olvasónk hívta fel szerkesztőségünk figyelmét a közelmúltban arra, hogy Pécsett egyre több helyen lehet látni, hogy a tulajdonosok a saját házuk elé a járdára, vagy a közútra tilos a parkolás! jelzést festenek fel. Mint mondta, olyat is látott már, hogy az ingatlan gazdája akadályokat helyezett ki, hogy ne parkolhassanak a ház elé más autósok. Fontos kiemelni, nem arról van szó, hogy a tulajdonos ezzel azt szerette volna elérni, hogy a kapubejárót szabadon hagyják.

Tóth Viktória

Az autósokat korlátozó felfestést a Ledinán, a Hársfa utcai cukrászda közelében látta olvasónk, az oszlopos akadályt pedig Szigeti úton egy családi ház előtt. A megyeszékhely közút és járda területeinek üzemeltetése, fenntartása a BIOKOM Nonprofit Kft.-hez tartozik, így megkérdeztük a társaságot, hogy szabályosan jártak-e el az ingatlanok tulajdonosai.

Az illetékesek úgy tájékoztattak, hogy a burkolati jel közúton való felfestéséhez vagy építmény elhelyezéséhez a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges, melyben a közút kezelője feltételeket írhat elő, ebben minden esetben kitételként szerepel, hogy csak szakvállalkozó végezheti el a munkálatokat.

– A jóváhagyott intézkedés kivitelezési költségeit a kérelmezőnek kell állnia a jogszabályi előírások alapján – fogalmaztak. – Amennyiben engedély nélküli tevékenységről kap bejelentést társaságunk vagy a helyszíni szemle során ilyet tapasztalunk, akkor az ingatlan tulajdonosát felszólítjuk az eredeti állapot visszaállítására. Ha a felszólításban szereplő határidőig a tulajdonos nem tesz eleget az előírtaknak, az ügyet továbbítjuk a Közlekedési Hatóságnak.

[eweb-voting id="2135649"]

Nem jellemző

A témában a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztályát is megkérdeztük, a társaság tapasztalt-e már ilyen jelenséget. Mint mondták, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közel 32 ezer kilométeres országos közúthálózat üzemeltetéséért és fenntartásáért felel, a kérdésben jelzett jelenség az országos közúthálózaton nem jellemző. A felfestések valószínűleg főként önkormányzati kezelésű utakat és járdákat érintenek – áll a társaság válaszában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!