Zengő

2019.11.10. 07:00

Tavasszal kezdhetik meg a kilátó építését

A Zengőre tervezett kilátó szakmai anyaga már kész, az építkezés várhatóan tavasszal indul el. A Dombay-tónál viszont még az idén megkezdhetik a munkát, amikkel a tervek szerint a jövő évi szezon előtt elkészülnek.

Mészáros Rita

A Zengőn kirándult október végén egyik olvasónk, és ahogy szerkesztőségünk felé jelezte, csalódottan vette észre, hogy a várva várt kilátóhoz kapcsolódó építkezés még nem kezdődött el. Ő ugyanis úgy tudta – és ahogy azt lapunk korábban is megírta –, hogy a hagyományos év végi Zengő-túrára már elkészülhet az építmény. Éppen ezért utánakérdeztünk, hogyan áll most a projekt.

– A Zengő-kilátó szakmai anyaga kész van, a közbeszerzés is lezajlott, így már a munkálatok előkészítései zajlanak – mondta el Zádori János, Pécsvárad polgármestere. – Az időjárás és a tél közeledte miatt azonban vélhetően tavasszal kezdődhet el az építkezés.

Pécsvárad Önkormányzata és a Baranya Megyei Önkormányzat közösen nyert pályázatot a Zengő turisztikai fejlesztésére, ennek keretében fog megújulni a régi betonkilátó is. Ez a terv már évekkel korábban felmerült, akkor a civil szervezetek azonban hevesen tiltakoztak ellene, mondván, hogy felesleges környezetkárosítással járna a kilátó építése. Mostanra viszont minden érintettel sikerült megegyezni, a pályázatba bevonták a megfelelő szakhatóságokat is, hogy a munkálatok a lehető legkevesebb erózióval járjanak. Ezért nem indult el az építkezés, hiszen az időjárás miatt az utak valószínűleg járhatatlanok lesznek a következő hónapokban. Emiatt kell megvárni az optimális időpontot a munkakezdéshez.

Korábban megírtuk, hogy a Zengőre egy fémszerkezetű kilátót terveznek, ami ellenáll az időjárásnak, és amivel biztosítani lehet, hogy illetéktelenek ne rongálják meg az építményt. Az alapterülete 6x6 méteres lesz, és az eredetinél öt méterrel magasabbra építik, hiszen az évek során megnőttek a fák, és így nem fogják takarni a kilátást. A jelenlegi építmény még az 1980-as években készült el, funkcióját tekintve egy geodéziai pont, vagyis a helymeghatározásban van szerepe. A tervezés során természetesen arra is figyeltek, hogy ezt a szerepét a továbbiakban is megőrizze.

Még az idén elkezdhetik a munkát a Dombay-tó környékén

A Zengő-kilátó építése egy nagyobb projekt része, a környékén egyéb turisztikai fejlesztéseket is terveznek, így többek között például a Dombay-tó környezete is meg­szépül. A Pécsváradi Önkormányzatot egy engedély beszerzésére kötelezték, amit hamarosan megkapnak. Ezután írják ki a közbeszerzést, és még az idén szeretnék elkezdeni a munkát egyes elemekkel. Ilyen a parkolók és a sétány kialakítása, valamint a parkosítás. Terveznek egy látogatói központot is, aminek az alapját szintén kialakíthatják ebben az évben, a további munkálatokkal viszont meg kell várni a jó időt. A tervek szerint a felújított területet még a következő szezon kezdete előtt átadják a kirándulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!