visszatekintés

2019.12.31. 07:00

Tőlük vettünk búcsút 2019-ben

Ismét eltelt egy év, s idén is pár ismert és közismert pécsi, baranyai személyiségtől kellett búcsút vennünk. Összeállításunkban őket idézzük meg.

HLB

Január közepén hunyt el Várnagy Attila (78) karnagy. Az Országos Filharmónia pécsi kirendeltségének vezetője a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán szerzett fagott- és szolfézstanár, valamint zenekari fagottművész diplomát. 1958-tól volt a Pécsi Filharmonikus, majd 1984-től a Pécsi Szimfonikus Zenekar és 1964-től negyven éven át a Mecsek Fúvósötös tagja. 1981-ben, édesapjától Várnagy Viktortól vette át az Országos Filharmónia pécsi kirendeltségének vezetését. Tevékenységét több helyi és állami kitüntetéssel is elismerték. 2010-ben 70. születésnapja alkalmából kapta meg Pécs városától a Pro Civitate-díjat, és ekkor jutalmazták művészi életútját a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével.

Pár nappal később Sárkány József (63) művészettörténész távozott. A Janus Pannonius Múzeum osztályvezető főmuzeológusa számtalan hazai és külföldi kiállítás kurátora, ötletgazdája, szervezője volt. Kutatóként a XX. század elejének magyar művészetével, a kortárs magyar képzőművészettel és kerámiaművészettel foglalkozott. 2002-ben munkássága elismeréseként Bánffy Miklós-díjat kapott.

Február elején Kromek Sándor (81), a Nagy Lajos Gimnázium Rátz Tanár Úr-díjas egykori legendás kémiatanára mondott búcsút világunknak. Pályáját a Nagy Lajos Gimnáziumban kezdte, s bár 1995-2003-ig a PTE óraadó tanára és gyakorlatvezetőjeként is működött, a Lajoshoz egész életében hű maradt. Innen vonult nyugdíjba 1997-ben, de nyugdíjazása után is még 2009-ig erősítette az iskola tantestületét. A gimnáziumban kezdeményezésére már az 1963/64-es tanévben elindult a kémia tagozat, amelynek szellemi atyja volt. Több kémia tankönyvnek és példatárnak volt a társszerzője.

Július legelején egy újabb művészettörténész, Hárs Éva hagyott itt minket. A pécsi Janus Pannonius Múzeum egykori igazgatója, az első hazai kortárs képzőművészeti múzeum, a Modern Magyar Képtár alapjainak megteremtője, a Zsolnay-kerámia nemzetközileg is elismert szakembere 91 éves volt. A művészettörténész irányításával jött létre a pécsi „Múzeum utca”; a Janus Pannonius Múzeum több magángyűjtő, kortárs alkotóművész, köztük Victor Vasarely adományával gyarapodott, és már az 1970-es években megélénkültek az intézmény kortárs európai képzőművészeti kapcsolatai.

Szeptember végén tragikus körülmények között vesztette életét Szekó József (64), Mohács polgármestere. A várost 1998 óta vezető politikus tevékenységének köszönhetően folyamatos fejlesztések által állt – országosan is követendő módon – növekedő pályára a település. Így fogalmazott az egy évvel ezelőtti interjúnkban: – A polgármesterség is egy szakma, amit sehol nem tanítanak, s valóban csak a gyakorlatban lehet elsajátítani. Amikor a négy év, amit vállaltam, lejárt, az elképzelések negyedét sem valósítottuk meg, ezért a folytatás mellett döntöttem, s ebből lett mostanra a húsz év – nyilatkozta.

Október közepén hunyt el gyógyíthatatlan betegségben Schulteisz Gyula (66) labdarúgó, a PMSC keménykötésű játékosa, legendás hátvédje. Pályafutását a Pécsi Postásban kezdte, majd a Steinmetz SE-ből került az élvonalbeli PMSC-hez, ahol több mint egy évtizeden át rúgta a bőrt. Később megfordult alsóbb osztályokban, így a Komlói Bányász és a Somberek együttesében is. Az idők múlásával sokan emelkedtek a helyi legendák, az örök halhatatlanok közé. Ilyenné vált Schulteisz Gyula is, aki több kategóriában is a „csúcsra” jutott az évek során Pécsen; minden idők talán legvörösebb hajú, göndör tűzgömbjét tisztelhettük benne.

Decemberben távozott Ormos Mária (89) történészprofesszor. A Kossuth Lajos Tudományegyetem (ma Debreceni Egyetem) történelem-magyar szakán 1952-ben szerzett tanári diplomát, az intézményben tanársegédi állást kapott. 1953-tól a Szegedi Tudományegyetem tanársegédje, majd adjunktusa volt, onnan 1957-ben fegyelmivel távolították el. Ezután egy évig a Magyar Országos Levéltárban segédmunkásként dolgozott, majd általános iskolában tanított. 1960-tól az Akadémiai Kiadó lexikonszerkesztőségének felelős szerkesztője, 1963 és 1984 között a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa, majd főmunkatársa volt. 1982-től tanított a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen, 1984-től egyetemi tanár, 1984 és 1992 között az intézmény rektora, 1996 és 2000 között a Bölcsészettudományi Kar megbízott dékánja, 2000 óta professor emerita volt. 1968-ban védte meg a történettudományok kandidátusi, 1980-ban akadémiai doktori értekezését.

Több, országosan is ismert közéleti személyiség is távozott közülünk

A magunk mögött hagyott esztendőben hunyt el – a teljesség igénye nélkül – Andy Vajna (74) filmproducer; Repülős Gizi (92) besurranó tolvaj; Tandori Dezső (80) Kossuth-díjas író, költő, műfordító; Koós János (81) táncdalénekes, humorista; Baló György (71) televíziós műsorvezető, újságíró; Bács Ferenc (82) Kossuth-díjas színész; Térey János (48) író, költő, drámaíró; Horváth Ádám (89) Kossuth-díjas tévérendező, egyetemi tanár; Ambrus Zoltán (53) zenész, az Irigy Hónaljmirigy egykori tagja; Heller Ágnes (90) filozófus, esztéta; Sára Sándor (85) Kossuth-díjas filmrendező, operatőr, a Duna TV egykori elnöke; Vekerdy Tamás (84) pszichológus, író; Karinthy Márton (70) Kossuth-díjas színházigazgató, rendező, író; Szívós István (71) olimpiai bajnok vízilabdázó; Benkő Dániel (72) lantművész, utóbb celeb.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!