hitélet

2020.01.15. 17:30

Az újratemetett szerzetesnővérek élete példaként szolgál

A Pécsi Egyházmegye és a Pécs-Székesegyházi Plébánia által január 8-án 49 szerzetesnővér újratemetésére került sor a Belvárosi templomban.

A püspöki szentmise során a szerzetesnővérek földi maradványait helyezték örök nyugalomra a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom altemplomában, mivel egykori nyugvóhelyük felszámolásra került. A szertartást Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette. A szentmisén jelen voltak a kommunizmus utolsó évében elhunyt nővérek szerzetestestvérei, valamint Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) elnöke, Lobmayer M. Judit.

A püspök prédikációjában kiemelte az újratemetés fontosságát.

– Azokat a szerzetesnővéreket temetjük új helyre, akik haláluk után nem részesültek olyan temetésben, amely kifejezte volna azt a megbecsülést, amely megilleti őket. Eljött az alkalom, hogy ezt bepótoljuk – kezdte homíliáját Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök.

Mint mondta, életük példa számunkra, hiszen egyformán hivatásunkkal szolgáljuk az Urat. Ezért járjuk végig magunk is a saját utunkat, ami egyszerre hasonló és más az elhunyt szerzetesnővérek útjához. Más, mert különbözőek a történelmi helyzeteink, a körülményeink, azok az emberek, akik körülvesznek bennünket, de hasonló a kihívásokkal való szembenézésben, mert ugyanúgy nap mint nap meg kell vívnunk a jó harcát. Éppen ezért a nővérek élete bátorítást jelent számunkra.

A szentmisét követően felszólalt Lobmayer M. Judit, a MRK elnöke, aki kifejezte háláját az egyházmegyének, hogy lehetőséget adott az újratemetésre. Külön kiemelte Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó támogatását, amely nélkül nem jöhetett volna létre azon szerzetesnővérek újratemetése, akik egykor a rendek feloszlatását követően a Pécsi Püspökség épületében találtak menedéket.

Végül Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, jelenlévő paptestvéreivel a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom altemplomába a temetési szertartás által örök nyugalomra helyezte a Pécsi Egyházmegyéhez kötődő 49 szerzetesnővér földi maradványait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!