oktatás

2020.01.23. 09:11

Kromek Sándor nevét viseli a kémiaterem

Megtelt a megújul kémiaterem tegnap délután a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában. Volt tanítványok, tanártársak, barátok emlékeztek Kromek Sándorra. A terem ezentúl a legendás tanár nevét viseli majd.

T. V.

Az ünnepélyes átadón röviden ismertették Kromek Sándor életrajzát, elmondták, hogy pályáját a Nagy Lajos Gimnáziumban kezdte, s bár 1995-2003-ig a PTE óraadó tanára és gyakorlatvezetője is volt, a Lajoshoz egész életében hű maradt. Innen vonult nyugdíjba 1997-ben, de nyugdíjazása után is még 2009-ig erősítette az iskola tantestületét. A gimnáziumban kezdeményezésére már az 1963/64-es tanévben elindult a kémia tagozat, melynek szellemi atyja volt. Több kémiatankönyvnek, példatárnak volt a társszerzője, a gimnáziumi elektrokémia-tananyagnak pedig az egyik kidolgozója.

Kromek Sándor nevelő-oktató munkája során nemcsak tagozatos osztályaival ért el szép sikereket, hanem diákok százaival szerettette meg a kémiát. Sok tanítványa az ő hatására választotta életpályájának a természettudományos, vagy az orvosi hivatást.

– A tanár úr három évvel a diplomavédése után ugyanolyan kiforrott tanár volt mint más tanárok húsz vagy harminc év után. Ennek az eredménye, hogy erre a pályára én is úgy kerültem, hogy ő indított el. Aztán a lányom is – fogalmazott egykori tanítványa, Kilár Ferenc professzor.

A legendás tanár pályája során több mint 70 diákja ért el OKTV-helyezést, tanítványai többek között a Nemzetközi Kémiai Diákolimpiákon, a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáin is sok rangos elismerést vívtak ki maguknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!