függőség

2020.01.04. 15:24

Túl korán kezdik az internetezést a gyerekek

A gyerekek többsége még be sem töltötte a 10. évét de már jelen van a közösségi média felületein. Sőt, vannak olyanok, akik párhuzamosan több fiókot is futtatnak. A probléma egyre nagyobb méreteket ölt, a szülők tehetetlenek, egyetlen módszerük a tiltás, de hosszú távon ez sem tartható.

Tóth Viktória

Felébred és az első amit megfog az a telefonja. Elmegy iskolába, a szünetekben játszik a mobilján – ha olyan iskolába jár, ahol ezt engedik – majd az órák után újra előkerül az okostelefon. A gyerekek nemcsak játszanak a készüléken, hanem chatelnek egymással, használják az alkalmazásokat. S egyre népszerűbbek a játékkonzolok is, amelyek segítségével a virtuális valóságban kalandozhatnak. Ez miért veszélyes? Mit tehet a szülő? A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot kérdeztük.

Átlagosan 11 és fél évesen regisztrálnak

– A gyerekek túl korai online jelenléte elsősorban azért veszélyes, mert olyan tartalmakat láthatnak, amelyek nem nekik valók, mint például az erőszak vagy a pornográfia. Olyan helyzetekbe is kerülhetnek, amelyek kezeléséhez nem elég érettek. Ártó szándékkal közeledhetnek hozzájuk felnőttek, de a kortársi csoportjaik is képesek az online bántalmazásra. A legtöbb közösségi felület mindezért 13 éves kortól engedélyezi a saját fiók létrehozását – fogalmaztak.

A Hatóság 2017-ben kérdőíves kutatásban kétezer 7–16 éves gyermeket és szüleiket kérdezte az online tapasztalataikról. A felmérésből az derült ki, hogy már a 9–10 éves gyerekek ötöde fent van valamelyik közösségi oldalon, és a magyar gyerekek átlagosan 11,5 évesen regisztrálnak.

A szülők felelőssége is jelentős e kérdéskörben

– Kicsiknél elkerülhetetlen a tiltás, de a nagyobbaknál már csak a bizalmat rombolná. Érdemes helyette digitális játékszabályokat megbeszélni, és azokat betartatni: mennyi időt tölthet online, milyen játékokkal játszhat, milyen oldalakra regisztrálhat. A digitális szülői szerep főként odafigyelést igényel: meghallgatni a gyermeket, és ha kell, megbeszélni, elemezni a neten tapasztaltakat – javasolja az NMHH.

Virtuális védőháló az interneten

A Hatóság szakemberei azt javasolják, ha a gyermek eléri a 13 éves kort, szülőként érdemes vele együtt átolvasni az adott felület közösségi irányelveit. A megfelelő biztonsági beállításokkal védőhálót vonhatunk a gyermek köré, meghatározva például azt, hogy ki láthatja a bejegyzéseit, ki küldhet neki üzenetet. Ha a gyermek mégis bajba került a neten, akkor első körben technikai opciók állnak rendelkezésre. A közösségi oldalak mind kínálnak lehetőséget a tiltásra és jelentésre, ezeket az nmhh.hu/para oldalon az NMHH is összefoglalta. Ha ez nem vezet megoldáshoz, akkor érdemes bejelentést tenni az NMHH Internet Hotline jogsegélyszolgálatához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!