Milliárdos beruházások

2020.02.26. 20:00

Az új, most épülő bringautak behálózzák majd a megyeszékhelyet

Az előző, fideszes városvezetés által elindított bicikliút-fejlesztési program újabb szakaszába érkezett.

B. M.

Fotó: Laufer László

A városvezetés közleményben írt arról, hogy a 2021-ig lezajló fejlesztéseknek köszönhetően Pécs valódi kerékpárút-hálózattal rendelkezik majd, amelyek több irányban is feltárják a várost. Beismerték, hogy a hálózat tervezése, előkészítése és részben kivitelezése az előző városvezetés idején zajlott. Sőt, úgy fogalmaznak, hogy „Pécs kerékpáros fejlesztései több szempontból is egymásra épülő, logikus rendszert alkotnak”.

A baloldali városvezetés a több milliárd összértékű projektek megvalósítása kapcsán annyit jegyzett meg, törekednek arra, hogy a pécsiek mindennapjait legrövidebb ideig befolyásolják a munkák, és kérték a kivitelezőket, hogy a nyugati ütemnél figyeljenek az akadálymentesítésre, a környezetmegóvására a kivitelezés során.

Füzes dűlő és Nyugati ipari út: 2019 szeptemberében adták a munkaterületet a kivitelezőnek. Az 1,3 kilométeres kerékpárúttal a Nyugati ipari út közvetlen összeköttetésbe kerül a Megyeri úttal.

Kertváros – Belváros: az előkészített, jogerős építési engedéllyel rendelkező 4,5 kilométeres bicikliút közbeszerzése folyamatban van, a fejlesztéssel a belvárost és a déli városrészt kötik össze, hálózatba bekapcsolják a Tükésréti-tavat.

Nyugati városrész: az elkészített tervek építési engedéllyel rendelkeznek, a projekt kivitelezési közbeszerzése előkészítés alatt. A 4,1 kilométeres kerékpárút a nyugati városrész és az egyetemváros között lesz.

Kelet-nyugati tengely: a már előkészített projekt kivitelezési közbeszerzése folyamatban van. A kelet-nyugati közösségi közlekedési tengely kialakítása során 2,5 kilométeres új biciklis útvonal lesz, illetve a buszok közlekedését is elősegítenék a belvárosban.

Munkácsy Mihály utca és a Fürdő utca: a Pécs Fenntartható Városi Mobilitási Tervének elkészítése mellett a Munkácsy Mihály utcában és a Fürdő utcában jelöltek fel kerékpárutat, 700 méter hosszúságban. A projekt 2019 elején megvalósult.

Zsolnay Negyed – Budai vám: a 2019 szeptemberében indult projekt keretében 2 kilométer hosszú kerékpárutat építenek a kulturális negyed és a Budai vám között.

Nagy Imre út: 2019 szeptembere óta dolgoznak a kivitelezők azon a beruházáson, amelynek keretében 1,5 kilométer hosszan új kerékpáros útvonalat hoznak létre a Maléter Pál úti csomóponttól egészen az Expo Centerig. A Nagy Imre úton a Maléter Pál út és a Keszüi út közötti szakaszon a nyomvályús burkolatot is felújítják a projekt keretében.

A belváros észak-déli tengely: a szintén teljesen előkészített projekt keretében 670 méternyi kerékpárutat alakítanak ki Bajcsy-Zsilinszky utca fejlesztésével, az Ipar utcai kereszteződést biztonságossá teszik, új járdát építenek.

Uránváros: a 2019-ben lezárult projekt keretében a 6-os út uránvárosi szakaszának környezetét fejlesztették, ennek köszönhetően például új parkolók, térburkolat, játszótér, kutyafuttató és közel 1 kilométer hosszú kerékpárút épült.

E-közbringa: a projekt keretében egy elektromos közösségi kerékpárkölcsönző rendszert hoztak létre még 2019-ben a 400 ágyas klinika és a Zsolnay-negyed közötti szakaszon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!