Titkolóznak

2020.02.23. 15:30

Hiába ígért átláthatóságot Péterffy a kampányában

Eddig sem volt komoly fagy, de már nyílnak is a virágok a Mecsekben. Bár sosem lehet kizárni, hogy a következő néhány hét – amíg elméletileg tart a tél – még komolyabb fagyokat, havazást hoz, de a téli hónapokon már túl vagyunk. A telet közlekedési szempontból megúsztuk, ezért is kérdés, hogy a síkosságmentesítésért és a hóeltakarítási munkákért mennyit fizetett a város.

B. M.

Azt, hogy pontosan mennyit, csak megbecsülni lehet, miután a kampányban még átláthatóságot ígérgető Péterffy Attila, Pécs balliberális polgármestere megkeresésünkre nem reagált, ahogyan a Biokom Nkft. sem válaszolt az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre.

Mindenesetre az tény, hogy a városüzemeltetési társaság a közbeszerzési értesítőben tavaly november 4-én arról tett közzé irományt, hogy egy egyéni vállalkozóval leszerződtek a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákra.

A nem pécsi alvállalkozónak kiadott feladat a gépi hó- és síkosságmentesítési munkák elvégzése volt Pécs belterületi közterületi útjain, hóekézés és síkosságmentesítés összesen 74 kilométer hosszban, 442 ezer négyzetméter felületen. Kitértek arra, hogy a síkosságmentesítéshez szükséges szóróanyagot a megrendelő biztosítja. Azt is előírták, hogy a nyertes köteles a Biokom tulajdonát képező két Renault Kerax 4x4 típusú, hóekével és szóróadapterrel felszerelt járműre bérleti szerződést kötni. (A bérleti díj összege 780 ezer forint havonta autónként).

A teljes munkával kapcsolatos keretmegállapodás értéke 60 millió forint volt. A Biokomnak azonban saját gépparkja is van, amelyeket szintén csatasorba tud állítani a havazás, jegesedés esetén, így egyes balliberális sajtóhírek szerint tavaly az egész télre 144 milliós keretösszeggel számoltak – mivel azonban hallgat erről is a pécsi baloldali vezetés, nem tudni, hogy végül mennyit költöttek el.

Nem volt tél 2007-ben sem, de 140 millióba került a síkosságmentesítés

A Dunántúli Napló 2007-ben, a szocialista városvezetés idején írt arról, hogy hómentes volt ugyan a tél a baranyai megyeszékhelyen, hó- és síkosságmentesítésre mégis 140 milliót fizetett ki a város egy társaságnak. Akkor ugyanis olyan konstrukciót alkotott meg a balliberális városvezetés idején az akkori városüzemeltetési cég, amely szerint tíz téli évszakon keresztül végzi el a munkálatokat igen precízen kiszámítva 118 664 134 forint plusz 25 százalék áfa összegért szezononként az alvállalkozó.

Később ugyanennek a cégnek a tulajdonosi köre érdekeltségébe tartozó cég vett részt az Európa Kulturális Fővárosa program egyik kulcsberuházásában, amely kapcsán büntetőeljárás is indult. A Pécsi Járásbíróság januárban kihirdetett ítéletével két vádlottat többrendbeli csalás bűntettében, csődbűncselekmény bűntettében, számvitel rendje megsértésének bűntettében és közok­irat-hamisítás bűntettében, egyet felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, negyedik társukat felbujtóként és bűnsegédként is elkövetett többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, míg az ötöd- és hatodrendű vádlottat közokirat-hamisítás miatt mondta ki bűnösnek.

Ki ismerheti meg az adatokat?

A városházi ellenzék néhány hete jelentette be, hogy mindenképpen lépéseket tesznek a városi cégek működésének átláthatósága érdekében, miután harminc éve nem fordult elő, hogy különböző cégek felügyelőbizottságába nem delegálhatott az ellenzék tagot, így a Biokomhoz sem. A Fidesz szerint ezért olyan lépéseket tesznek, hogy a pécsi választóktól ne zárják el az információszerzést, a jövőben folyamatos betekintést kérnek majd az érintett városi cégektől, szerződésekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!