meteorológia

2020.02.12. 17:30

Idén elmarad a tél? Egyre szélsőségesebb időjárásra készülhetünk

Úgy látszik az idei tél a nagy mínuszok és hó nélkül múlik el. Amit érzékelünk, egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok, a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső, az orkán erejű szél.

Zs. J.

Lassan a végéhez közeledik a tél, és az már kijelenthető: igazi zimankós hideg nem volt, és a nagy hó is elmaradt. Amit inkább megtapasztalunk, hogy egymást érik a hideg és a meleg frontok, ami megviseli az emberi szervezetet. Egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok is, például hétfőn a Ciara-ciklon söpört végig az országon. A legerősebb széllökést Kékestetőn mérték, az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint 117,7 kilométeres sebességgel tombolt itt a szél. A ciklon megbillentette a Balatont, a vízállás különbsége Balatonfűzfő és Keszthely között elérte a 81 centimétert.

– Nehéz megmondani, hogy az ilyen viharos szélből több lesz-e, de vannak arra utaló jelek, kutatások, hogy az intenzitásuk növekedhet – közölte közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. – Egyre több épület helyezkedik el olyan helyeken, ahol vagy a szél, vagy az esőzések nagyobb károkat tudnak bennük okozni. Egyre inkább függünk az elektromos hálózattól, így annak sérülése esetén a hatás is nagyobb – tették hozzá.

A meteorológusok nem szeretnek hosszabb távra jósolgatni, mert mint mondják, egy-két napra előre lehet pontos előrejelzést adni. A távolabbi prognózisok pedig olyanok mint a rulett, vagy bejön vagy nem. Azért a honlapjaikon 30 napos időjárás előrejelzést is közölnek, azokból az látszik, hogy a mínuszoktól elbúcsúzhatunk, a hőmérséklet átlagban 15 fok körül alakul. Havazást nem jeleznek, csak elvétve kisebb záporokat, zivatarokat.

Áram nélkül maradt számos baranyai falu, háztartás

A hétfői szeles, viharos idő miatt több település áram nélkül maradt, elsősorban Szentlőrinc térsége, egészen pontosan maga Szentlőrinc. A városban egy 20 méter magas fenyőfa gyökerestől kifordult, és elszakította a középfeszültségű vezetékeket, tönkre téve a feszítő szigetelőket és a transzformátor tartóvasát. Kétezer szentlőrinci maradt áram nélkül, mondta el lapunknak Varga Ivett, az E.ON regionális kommunikációs szakreferense. Szentlőrincen kívül még Zádorban és Tormáson is áramszünetet okozott a vihar. Az utóbbi esetben egy 18 méter magas fenyőfa dőlt a hálózatra. A vihar érkezését követően a javítás folyamatos volt, minden érintett településen helyreállították az áramszolgáltatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!