Változás

2020.02.25. 16:17

Új ősztől rendszerben indul a szakképzés

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint a szakmajegyzéken szereplő szakmák elsajátítására a minőségi oktatás biztosítása érdekében kizárólag iskolai rendszerű oktatásban lesz lehetőség.

W. K.

Nyregyhza, 2020. februr 18. Cukrsz tanulk gyakorlati rn a Nyregyhzi Szakkpzsi Centrum (SZC) Lippai Jnos Szakkzpiskola s Szakiskola tanmhelyben 2020. februr 18-n. Ktmillird forintos program indult 2017-ben a roma lnyok korai iskolaelhagysnak megelzsre. Az Oktatsi Hivatal (OH) Eslyteremts a kznevelsben elnevezs eurpai unis projektjnek clja az iskolai lemorzsolds cskkentse, a befogad nevels tmogatsa, valamint a htrnyos helyzet tanulk oktatsi s munkaerpiaci eslyeinek nvelse. MTI/Balzs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Idén szeptember 1-jétől már az új szakképzési rendszer várja a tanulókat, amelyben az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét a szakképzési törvény végrehajtási rendeletében megjelent Szakmajegyzék váltja fel.

Az új Szakmajegyzék, amelyben 25 ágazathoz tartozó 174 szakma szerepel, tartalmazza a képzés idejét, az egyes szakmákhoz tartozó, a tanulók által választható szakmairányokat, valamint megmutatja az ágazaton belüli szakmák közötti átjárhatóságot. Újdonság, hogy a jegyzék meghatározza a szakmák digitális kompetenciaszintjét is, amely megmutatja, hogy az iskola elvégzésével milyen szintű digitális tudáshoz jutnak a tanulók.

Szakmaválasztás ágazati alapképzés után. A felmenő rendszerben bevezetésre kerülő új szakképzés első időszakában ágazati alapismeretek elsajátítására lesz lehetőség. Ez technikum esetében két év, szakképző iskolák esetében pedig egy év lesz. A tanulóknak a választott ágazat megismerését követően kell csak eldönteniük, hogy melyik, az adott ágazathoz tartozó konkrét szakmát szeretnék tanulni a továbbiakban. Az új rendszer ezzel is támogatja a diákokat a számukra megfelelő pálya kiválasztásában.

Az iskolai rendszerű oktatásban két szakma megszerzése továbbra is ingyenes, és a felnőttoktatásban változatlanul megmarad a nappali rendszer (25 éves korig) mellett az esti, hétvégi vagy e-learning alapú képzés lehetősége is.

Képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!