szedhető a friss levél

2020.03.28. 14:00

A hó és a hideg nem ártott a medvehagymának

Növekedő szakaszában érte a hóesés a medvehagymát, fejlődésének a felfelé ívelő periódusában, amikor még nem érte el a csúcsot a termés. Aggodalomra azonban semmi ok – tudtuk meg Tóth Béla, nyugalmazott növényvédelmi zoológustól –, a télies időjárási körülmények ugyanis a medvehagyma növekedésére, hatóanyag-tartalmára egyáltalán nincsenek hatással.

W.K.

Se a hó, se mínusz fokok nem befolyásolják negatívan a gyógynövény fejlődését – ha a hó miatt el is feküdtek a levelek, azok, amint a fehér lepel eltűnik, újra felélednek.

– A tapasztalat szerint a Mecseken a medvehagymatelepek egyre jobban szétszóródnak. Egyes, korábban megszokott helyeken ezért látszólag kevesebb a jellegzetes fokhagymaillatot árasztó zöld levél, összességében azonban az erdőben fellelhető mennyiség nem csökkent – hangsúlyozta a szakember.

A jogszabály nem változott, tehát a törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű medvehagymalevelet gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg fejenként a napi két kilót. Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges, amit a Mecsekerdő erdészeteinél lehet megvásárolni. Védett területre a Természetvédelmi Hatóság engedélye is szükséges. A kíméleti területeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség. A Mecsek­erdő Zrt. honlapján található térképen lehet tájékozódni arról, hogy melyek a védett, a fokozottan védett, illetve a medvehagymakíméleti területek.

Tároljuk el

A vér- és vesetisztítóként ismert gyógynövény frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva, sóval összekeverve, olajban, de a legegyszerűbb – és a hatóanyag megőrzése szempontjából a leghatékonyabb –, ha lezárt nejlonzacskóban lefagyasztjuk. Nagyon fontos, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel a medvehagymagyűjtés semmiképp ne csoportos program legyen, és fontos az is, hogy a kellő távolságot az erdőben is tartsuk egymástól.

 

Ezek is érdekelhetik