Egészségügy

2020.03.15. 11:30

Akadnak betöltetlen praxisok, de orvosi ellátás mindenhol van

Összesen kilenc tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van a megyében, amellyel országos átlag alatt szerepelünk, sőt Baranyában a legkevesebb a tartósan betöltetlen háziorvosi praxis.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Penovác Károly

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az idén is megnyitotta a háziorvosi praxisjog vásárlásának támogatására a pályázatokat, összesen 1 milliárd 250 millió forint értékben, ám az egyik gazdasági napilap cikke szerint nincs nagy érdeklődés.

Megyénkben kilenc településen, Borjádon, Egyházasharasztiban, Homorúdon, Ibafán, Nemeskén, Vásárosdombón, Hetvehelyen, valamint Sellye és Mohács egy-egy körzetében betöltetlen tartósan a praxis, ez azonban nem azt jelenti, hogy ezeken a településeken nincs elérhető orvos, sőt Borjádon és Hetvehelyen is naponta rendel a helyettesítő doktor.

– Abaligettel közösen látjuk el ezt a feladatot, naponta rendel az orvos, úgyhogy jelenleg nincs ezzel problémánk.

Nagyon nehéz lenne most már felépíteni a rendszert, hiszen amikor 7-8 éve elment az orvosunk, akkor volt, aki a bükkösdi, volt aki az abaligeti körzetbe járt, ott adta le a tajkártyáját – mondta Wágner Antal, Hetvehely polgármestere. A községben egyébként tavaly év végén egy 28 millió forintos beruházás részeként lett kész a rendelő felújítása, tehát a pácienseket korszerű körülmények között látja el az orvos.

Borjádon is tartós helyettesítéssel oldják meg az ellátást, itt szintén naponta rendel a doktor. Ráadásul Borjád központtal, onnan jár ki a háziorvos Kisbudmérra, Nagybudmérra és Pócsára. Schäffer Tibor polgármester elmondta, a korábban itt praktizáló doktornő meghalt és nem tudta eladni a praxisát.

A betöltetlen praxisnak és az ellátottságnak egyébként nincs köze egymáshoz, hiszen helyettesítéssel teljesen jól meg tudják oldani a rendelést, előfordulhat, hogy kevesebb órát rendel a településen, de Borjádon például ez sem változott a helyettesítéssel. Itt egyébként szintén megújult orvosi rendelőben praktizál a doktor, másfél hete lettek készen a munkálatokkal.

Sok faluban ritkábban rendel az orvos

A legkisebb települések nincsenek ilyen szerencsés helyzetben, ott ha betöltött is a háziorvosi praxis, előfordul, hogy csak hetente egyszer vagy kétszer rendel helyben a doktor, más időpontban utazni kell a környező településekre. Illocskára például hetente kétszer – kedden és csütörtökön – megy a magyarbólyi háziorvos, de nemcsak Illocskára, hanem Kislippón és Lapáncsán is ezeken a napokon látja el helyben a pácienseket. Juhos József, Illocska polgármestere elmondta, a gyermekorvos Sellyéről jön, havonta egy alkalommal. Betegség esetén a szülők a gyermekeket Siklósra vagy Mohácsra viszik.

Több településen a falugondnok szállítja a lakosokat a környező településekre orvoshoz. Somogyviszlóról hetente kétszer viszi a pácienseket a Somogyapátiban rendelő háziorvoshoz. Négy éve még itt is tartósan betöltetlen volt a körzet, akkor sokan Szigetvárra vagy a szomszédos Somogyhárságyra vitték a tajkártyájukat. Azokat, akik onnan nem akartak visszajönni, miután lett doktor, oda is elviszi a falugondnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!