figyelemfelhívás

2020.03.13. 14:00

Zászlókkal jelölték a kutyagumikat Pécsett

Mintegy kilencven színes zászló lengett tegnap a pécsi Nagy Imre út 33. mellett található, két háztömbnyi füves területen. Minden kis lobogó egy-egy fel nem szedett kutyaürüléket hirdetett.

T.V.

A megyeszékhelyen is érezhető, hogy a kutyások és a házi kedvenc nélkül élők között régóta problémát jelent, feszültséget generál a kutyaürülék kérdése. A Mosolymanó Egyesület és a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület immár ötödik alkalommal megtartott közös akciójának célja nem volt más, minthogy felhívják a városi kutyatartók figyelmét arra, mennyi kutyapiszkot hagynak maguk utána a közterületeken. A zászlókon a következő ötletes feliratokat olvashattuk: Te szeretnél belelépni?, Az ő dolguk a mi dolgunk!, Lépjünk, hogy bele ne lépjünk!

Vörösné Deák Andrea, az egyesület elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy öt évvel ezelőtt ugyanezen a területen száznyolcvan kutyaürüléket találtak. Ma már a kuty ás társadalom is furcsán néz azokra, akik otthagyják a kutyagumit.

– A fel nem szedett ürülék kérdése világméretű probléma. Ám míg évekkel ezelőtt nem volt szokás felszedni a kutyagumit, ma már háromból két ember kezében ott van a zacskó. Fejlődőképes a lakosság. Abban bízunk, hogy az akciónk hatására még többen úgy döntenek, hogy felszedik a végterméket – mondta az elnök.

Idén először Rózsadombon, a Polgárszőlő sétányon is helyeztek ki lobogókat, ott a kutyagumi kérdése régóta feszültségforrás a lakók között.

– A Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület szakmai partnerünk volt idén is. A kóbor macskák ivartalanítása mellett a kulturált kutyatartásért is sokat tesznek. Korner Zsuzsanna, az egyesület elnöke és több tagjuk is csatlakozott a mai zászlózáshoz – fogalmazott Andrea.

A két egyesület idén együttműködött a Biokom Nonprofit Kft.-vel. A városüzemeltetési cég alkalmazottai a zászlózást követően összeszedték a megjelölt ürüléket, az egyesület tagjai pedig a mai nap folyamán a lobogókat is felszedik.

Mérgezett falatok a játszótér mellett

Az elhagyott ürülékek kérdése mellett a mérgezések is problémát jelentenek Kertvárosban. Ugyanis időről-időre érkezik hír arról, hogy megmérgezik az állatokat. Fagyállóba mártott csalétkeket, s gyakran tűkkel, szögekkel, hol kampóval tűzdelt falatokat szórnak ki az ebeknek. Hogy miért, azt nem tudni. A kutyatulajdonosok egymást figyelmeztetik ezekre az esetekre, a gazdik megtanítják állataikat, hogy ne egyenek fel a földről semmit. Ennek ellenére sajnos több olyan esetről is hallani, amikor a házi kedvenc életét veszti a mérgezés miatt. Arról nem is beszélve, hogy ezeket a csalétkeket gyakran forgalmas parkokban, játszóterek közelében szórják szét, így akár egy kisgyerek is megtalálhatja, és a legrosszabb esetben megkóstolhatja ezeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!