körkép

2020.05.07. 17:30

Alig autóztunk, vissza is esett a gumiműhelyek forgalma

Márciustól májusig tart általában a gumiabroncsok cseréjének dömpingje, a legtöbben ilyenkor keresik fel a szakszervizeket. A járványhelyzet azonban ezt is átírta.

T. V.

20200312_A hazai átlagnál jobb gumikkal autózunk_Békés Megye_Fotó: Lehoczky Péter_BMH

Fotó: Lehoczky Péter

Felmérések szerint a hazai autósok többsége a hőmérő higanyszálát figyeli, és ez alapján váltja le autóján az abroncsokat. A cserét a legtöbben áprilisban szokták végeztetni, ám a koronavírus-járvány és a kapcsolódó rendeletek, korlátozások – például a kijárási korlátozás – miatt visszaesett az autószerelő műhelyek forgalma is. Igaz, a gumiszerviz meglátogatása gumiabroncscsere céljából szabad volt a korlátozáskor is.

Közel két hónapja sokan dolgoznak otthonról, ennek értelmében kevesebbet autóznak. Így az emberek többsége azon az állásponton volt, hogy ráér még a csere, inkább kivárnak.

– Az elmúlt hetekben élénkült meg jobban a forgalmunk, az elmúlt hónapban jellemzően csak sürgősségi javításokkal jöttek a járműtulajdonosok – mondta kérdésünkre egy baranyai autószerelő-műhely tulajdonosa. – Aki tudta, elvégezte otthon a gumicserét.

Hazánkban még nincs érvényben olyan szabály, amely az évszakos gumiváltásra bármit is előírna. Így akár nyári gumival is autózhatnánk egész évben, ha megvan az előírt minimális 1,6 mm profilmélység. Ám a biztonságos közlekedés és a költséghatékonyság miatt a váltás télen és tavasszal is szükséges.

Hogy az autósok számára megkönnyítsék a döntést, mikor érdemes a téli gumit nyárira cserélni, a gyártók a gumik alaptulajdonságaiból indultak ki. Így határozták meg a 7 fokos középhőmérsékletet, mely egyfajta jelzőszámként szolgál a csere időpontjához. A 7 fokos napi középhőmérséklet felett már valószínűleg nincsenek hajnali mínuszok, és ekkor a nyári keverék a jobb választás. Megemlítendő az is, hogy egyre több járműtulajdonos választja az úgynevezett négy évszakos abroncsokat, amik átmenetet képeznek a téli és nyári gumik között.

Nagy gondot fordítanak a higiéniára

Az autószervizek is bevezettek különböző óvintézkedéseket annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését. Így például a legtöbb szervizben a helyiségeket rendszeresen, naponta többször fertőtlenítik, a dolgozók maszkot és kesztyűt viselnek. A szerelők kerülik a testi kontaktust egymással és az ügyfelekkel, és a lehető legnagyobb távolságtartással végzik munkájukat. Az ügyfeleket kérik, hogy a műhelyben tartsák a 1,5 méteres távolságot mindenkitől, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt, s ajánlják a maszk viselését is. A gumiszerelés, vagy egyéb javítás végeztével javasolják, hogy válasszák inkább a bankkártyás fizetést.

Némely műhely bővítette szolgáltatásait a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, így elérhető náluk az ózonos utastér-fertőtlenítés is. Az ózongáz behatol a legszűkebb helyekre is, a művelet vegyszermentes, hatékony nemcsak a vírusok, hanem a baktériumok és gombák ellen is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!