A környezetet is védik

2020.05.28. 20:18

Egyre több baranyai étterem figyel a fenntartható működésre

A környezetvédelem és a fenntarthatóság az élet minden területén egyre fontosabbá válik, így az éttermek is figyelnek arra, hogy zöldebbé tegyék a működésüket.

Mészáros Rita

Az Escoffier nemzetközi lovagrend szolnoki csoportja próbavacsorát rendezett szeptember 16-án a Garden Hotelben. A fogásokat a borok koronázták meg, azután hogy a jelenlévők megvizsgálták a pompás nedűk és ínycsiklandó ételek kapcsolatát. 20190918 Szolnok Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Környezetünk védelmére ma már egyre több étterem törekszik, az ő munkájukat a Felelős Gasztrohős Alapítvány „Fenntartható Vendéglátóhely” minősítéssel is elismeri. Országszerte már több tucat étterem kapta meg ezt a minősítést, megyénkben három étterem viseli a címet: a pécsi Nana Bistro & Bar, a Reggeli és a hosszúhetényi Almalomb.

– A fenntarthatóság alapértékeink egyike, amelyet holisztikusan közelítünk számos szempontot figyelembe véve

– fogalmazott Ásványi Rita, az Almalomb Kulináris Kitérő és Találkozóhely ügyvezetője. – Környezeti szempontból ez többek között azt jelenti, hogy a beszerzéskor a helyi termelőket preferáljuk, részben a szállítással járó környezeti hatás csökkentése érdekében, részben a helyi és szezonális termékek előnyben részesítése miatt.

Az ügyvezető hozzátette, hogy emellett szezonálisan változó étlapjuk van, kínálatukkal igyekeznek a hagyományos recepteket és technológiákat feleleveníteni, valamint saját komposztálóval újrahasznosítják a zöldhulladékot a konyháról és a kertjükből. Emellett befektetéseiket és beruházásaikat is a környezeti fenntarthatóság tiszteletben tartásával végezték az épített, környezeti és kulturális örökség megóvásával.

– Egyre elterjedettebb, hogy a vendéglátóhelyek törekednek arra, hogy környezettudatosan működjenek

– ezt már Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kapcsolattartója mondta lapunknak. – Ez azonban sokszor abban merül ki, hogy lebomló csomagolóanyagot használnak. Természetesen kezdeti lépésnek ez is megfelel, de az éttermek környezetterhelésének legnagyobb részét igazából a beszerzés adja, tehát kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy honnan származnak az alapanyagok.

Ahogy Szabó Eszter mondta, ezért is fontos, hogy a vendéglátóhelyek szezonális étlapot tartsanak fent, vagy hogy minél több vegetáriánus fogás szerepeljen a kínálatukban. Az alapítvány tapasztalatai szerint nemcsak egyre több étteremnek fontos a zöldebb működés, hanem kialakult a hazai vendégek körében is egy olyan réteg, akik kifejezetten keresik az olyan helyeket, amelyek a környezet védelmére is figyelnek.

Komoly feltételeket kell teljesíteni a minősítéshez

Ahhoz, hogy egy vendéglátóhely megkapja az alapítványtól a fenntartható minősítést, több kritériumnak is meg kell felelnie. Nem használhatnak például pálmaolajat, legalább két vegetáriánus fogásnak szerepelnie kell az étlapon, az élelmiszerek harminc százalékát itthonról kell beszerezniük és legalább egy alapanyagnak bio minősítésűnek kell lennie. Emellett fontos az is, hogy nem használhatnak polisztirol csomagolóanyagot és szívószálat sem, valamint legalább egy általuk használt tisztítószernek környezetbarátnak kell lennie. Azok az éttermek, amelyek úgy gondolják, megfelelnek ezeknek a feltételeknek, jelentkezhetnek az alapítványnál. A minősítési folyamat során egy kérdőívet is ki kell tölteni a vendéglátóhelyeknek, amelyben még részletesebben felmérik a környezetvédelmi tevékenységüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!