Bikal

2020.05.17. 16:50

Jó példával javulhatnak az életkörülményeik

Volt olyan család a Hegyháton, akinek 5-600 ezer forintja lett az uborkatermesztésből.

Zs. K.

Egyre több család csatlakozik a hegyháti járásban a Gyerekesély – Termelj velünk! elnevezésű programhoz, melynek keretében a földjük megművelésével, uborkát termesztve juthatnak szép jövedelemhez a rászorulók. A program a bikali Brezik Szociális Szövetkezet által az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Programban elnyert pályázat keretében valósul meg, melynek egyik alprogramja tervezhető, elérhető, kiegészítő jövedelmet kíván biztosítani a Hegyháti Járás területén élő gyermekek szüleinek. Ezzel a programmal folyamatos mentorálás mellett, egyszerű, kétkezi munkával biztosítható a plusz bevétel, mely a családon keresztül a gyermekek helyzetét is javítja, ezáltal is csökkentve további leszakadásukat.

A mezőgazdasági program részeként tavaly körülbelül 20 család termelt a saját földjén uborkát, és volt, akinek 5-600 ezer forint jövedelmet hozott a föld megművelése. Gulácsi Erika, Szalatnak, illetve Kőműves József, Bikal polgármestere gyakorlott mezőgazdászokként koordinálják a családok tevékenységét, az inputanyagok beszerzésétől a növényvédelmen át az értékesítésig.

A családtagok közül egyvalaki őstermelővé válik. Ágon, Gödrén, Kisvaszaron és Felsőegerszegen is több család csatlakozott az idén a programhoz, sőt van olyan közöttük, aki a tavaly megművelt földterületét erre az évre megduplázta. A megtermelt uborkáért a koordinátorok házhoz mennek és a családok meg is kapják az árát a zöldségnek.

Gulácsi Erika elmondta, tavaly volt olyan család, aki végre megkönnyebbülten készült az iskolakezdésre, amely korábban hosszú évekig mindig anyagi gondokat okozott nekik.

– Aki beszáll, az igaz, hogy sokat dolgozik, de javulnak az életkörülményei. Mindemellett nemcsak példát mutat a gyermekeinek, de be is vonhatja őket a feladatokba – fogalmazott.

A családok által megtermelt uborka értékesítése a bikali Brezik Szociális Szövetkezeten keresztül bonyolódik, idővel szeretnék elérni, hogy nagyobb konzervgyárak számára is tudjanak szállítani a zöldségből. A jövőre még biztosan folytatódó programhoz további családok is csatlakozhatnak a hegyháton lévő településekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!