intézkedéscsomag

2020.06.18. 20:00

Kérésre vezénylik majd ki a helyi iskolarendőröket

Lapunk archívumában sem kell hosszasan keresgélni, ha iskolai erőszakra szeretnénk példát találni. Az elmúlt 10–15 évben rendszeresek voltak a verekedések, melyekhez minden esetben rendőrt kellett hívni. Szeptembertől némileg változhat a helyzet.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Öt éve a gyermekek védelmében indította útjára a rendőrség a bűn- és baleset-megelőzési Az iskola rendőre programot, mely a tapasztalatok alapján kiváló eredményeket hozott.

Fotó: Lang Róbert

Néhány nap alatt számos érvet és ellenérvet felsorakoztattak már a szervezetek, szülők és pedagógusok azok után, hogy Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára részleteket közölt az iskolai erőszak visszaszorítására felállítandó iskolaőrségről. A tervek szerint az iskolaőrök néhány hetes képzés után szeptembertől munkába állhatnak, országosan 500 iskolában lehetnek jelen, de csak ott, ahol ezt kérik.

Iskolarendőrök már tíz éve működnek közre a diákok nevelésében. Baranya megyében a most befejeződött tanévben 88 iskolában 71 iskolarendőr vigyázott a tanulók biztonságára és látott el baleset-megelőzési és közbiztonsági feladatokat. Ezek a szakemberek csak idejük egy kis részét töltötték az érintett iskolákban, míg a most munkába álló őrség tagjai – az államtitkár közlése szerint – teljes munkaidős, határozatlan idejű szerződéssel látják majd el feladatukat.

Az iskolai erőszak elleni intézkedéscsomag törvénytervezetében egyebek mellett az szerepel, hogy az iskolaőr szükség esetén igazoltathat is az iskolában, és az arányosság betartásával alkalmazhat testi kényszert, bilincselhet, ha szökést vagy önkárosítást akadályoz meg, támadás megakadályozása vagy ellenszegülés megtörésére gázsprayt és gumibotot használhat. Illetve a tanárverések visszaszorításáért a hivatalos-, illetve közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot 12 éves kortól büntetnék. Az erőszak miatt jogerősen elítélt diák családjától mindemellett egy évre vonják meg a családi pótlékot, és a bűnügyi költséget is behajthatják rajtuk.

Annak ellenére, hogy Maruzsa úgy nyilatkozott: biztos, hogy ahol az iskola nem kéri, oda nem fognak őrt vezényelni az intézmény és a tantestület akarata ellenére, a Pedagógusok Szakszervezete és a Társaság a Szabadságjogokért már elutasította a tervezetet, az iskolaőrség szerintük nem alkalmas a rendfenntartásra, korlátozhatja a tanulók jogait.

Sajnos bőven van példa erőszakra

Az elmúlt években jó pár példát találunk iskolai verekedésre, 2009-ben a pécsi Illyés Gyula Általános Iskolában egy fiút osztálytársa nekilökte a falnak, majd hátba is rúgta. A kitűnő tanuló, nyúlánk diákot az édesanya elmondása szerint rendszeresen bántalmazták a társai, egy alkalommal úgy nekilökték a radiátornak, hogy a fiú fejbőre felrepedt, és nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. 2010-ben az egyik pécsi középiskolában két diák és egy tanár vitája fajult tettlegességig. Szintén tíz éve a Felsővámház Utcai Általános Iskola két negyedikes tanulója dulakodásából lett fejsérülés. Januárban rendelték el azoknak a fiatalkorúaknak a letartóztatását, akik tavaly egy baranyai város gimnáziumának közvetlen környezetében drogot árultak a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!