siker

2020.07.06. 18:45

A nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet a pécsi filmes

A pécsi De Re Luigi Attila „Rain” című filmje is a nyertesek közé került a Cannes-i World Peace & Tolerance Smartphone Humanitarian Gálán. A mobiltelefonnal készített alkotás a karantén időszaka alatt a nők ellen elkövetett erőszakról, és annak megnövekedett számáról szól. A film arra hívja fel a figyelmet, hogy ha bajban van egy nő, ne féljen segítséget kérni.

– A humanitárius témák mindig is közel álltak hozzám – kezdte történetét Luigi. – Fontos beszélni a tabuként kezelt ügyekről is, mint például a filmben is megjelenő nők elleni bántalmazásról. Úgy gondolom, mind a mozgókép, mint a fotó jó eszköz arra, hogy a hétköznapi ember számára is érthető, figyelemfelhívó módon közvetítsük ezeket az üzeneteket.

Célját sikerült is elérnie, hiszen munkáját a MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztiválon is elismerték. A versenyre csaknem 170 pályamű érkezett, ezek közül került be a pécsi filmes a legjobb tizenegy közé. Innen Cannes-ig meg sem állt az út, a gálán a legjobb tizenöt alkotás közé választották a kisfilmet, így kapta meg Luigi a World Peace & Tolerance Smartphone Awards díjat.

– A mű nagyjából egy nap alatt elkészült, a karantén időszaka alatt vettem fel – mesélte a fiatal filmes. – Egyik nap kinéztem az ablakon, és zuhogott az eső. Megtetszett a téma, el is kezdtem forgatni. Az egyik jelenethez édesanyámat kértem meg, hogy álljon az ablakhoz, és nézzen ki rajta. Ezután egy óra alatt összevágtam a filmet, utólag hozzáraktam a hangot, és kész is volt. Nem kifejezetten a verseny miatt forgattam, de amikor megláttam a felhívást, beneveztem a művet.

Luigi azt is elárulta, hogy a jövőben még tervez más kisfilmeket is, amelyek szintén humanitárius témákat fognak feldolgozni. M. R.

Nagyapja inspirálta a fotózásra

A pécsi fiú korábban énekelt, a TV2 Ének iskolája című műsorában is szerepelt. Ahogy mondta, ezt ma már csak hobbiként űzi, nemrég például egy duettet készített Gaál Zsófival. Az egyik legnagyobb videómegosztó portálon „Elviszlek egy fotózásra” címmel indított csatornát, ahova rendszeresen tölt fel videókat. A nagy szerelme azonban a fényképezés, amelyre nagyapja, Beidek András inspirálta, aki szintén fotós volt. Ezzel a jövőben komolyabban szeretne foglalkozni, ezért a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre felvételizett fotográfia szakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!