érzékenyítés

2020.07.08. 14:33

Az ovisokhoz látogatott a Vaklufis

Lakatos Norbertet, a Vaklufist már bizonyára olvasóinknak sem kell bemutatni, hiszen többször írtunk róla, illetve mutattuk be lufiból készült szebbnél szebb alkotásait lapunk hasábjain is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Legutóbb például az egyetem Jussunk el közösen a Holdra! elnevezésű projektjét népszerűsítette egy lufiból hajtogatott kerékpárral, előtte pedig a karanténos időszakban egy teljes védőfelszerelésben lévő egészségügyi dolgozót készített 90 lufiból, megköszönve ezzel is az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, de két éve az egész ország szurkolt neki, amikor San Diegóban vett részt egy nemzetközi lufihajtogató versenyen.

Tegnap a pécsi Kishajó Baptista Óvodában lepte meg a gyerekeket, ahol egy kötetlen beszélgetés keretében tartott érzékenyítő foglalkozást. Lakatos Norbert ebben a közegben is otthonosan mozog, hiszen számtalan ilyen előadást tartott már.

– Először 2018-ban kértek fel, hogy beszéljek a vakvezető kutyámról. Egyébként sosem szerettem szerepelni, gyerekkoromban kerültem az ilyen helyzeteket, mára örömmel megyek a kicsik közé – mondta. Mint fogalmazott, az óvodások és az alsó tagozatos iskoláskorúak még nagyon befogadóak tudnak lenni, és hasznosak számukra az érzékenyítő programok, de az ennél idősebb gyerekekkel is megtalálja a közös hangot. Ilyenkor egy vakos viccel indít, amitől a közönség jobban feloldódik. A fiatalember szívesen menne olyan intézményekbe, szervezetekhez is, ahol a dolgozók sok emberrel találkoznak nap mint nap, de tapasztalatai szerint erre egyelőre nincs akkora igény a befogadó oldalról.

A vaklufis bemutatta Tamit, a kutyáját is, illetve arról beszélt a kicsiknek, hogy miben és hogyan segíti őt négylábú társa. Mindemellett elmondta, hogyan tudnak a gyermekek is segíteni, ha vak embert látnak a környezetükben. Az ovisok izgatottan hallgatták a fiatalembert, aki az előadás végén mindannyiukat meglepte egy-egy hajtogatott lufival is. Az óvónők elmondták, hogy ezt a hetet érzékenyítő foglalkozásokkal töltik meg.

A Vaklufisnak egyébként már tele volt a 2020-as naptára, március közepétől június közepéig viszont a járványhelyzet miatt összesen 72 programját mondták le, a következő hetekben több táborba is ellátogat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!