közgyűlési előzetes

2020.07.14. 17:30

Csaknem négymilliárdos plusszal vette át a város irányítását a baloldal

A tavalyi évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadásról és az új vásárcsarnokkal kapcsolatos beruházásról is szó lesz a pécsi képviselő-testület szerdai ülésén. Kedden délután Csizmadia Péter, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője tartott sajtótájékoztatót az előbbi téma kapcsán.

HLB

Fotó: Dittrich Éva

A soron következő képviselő-testületi ülésen az előzetes tervek szerint tíz napirendi pontot tárgyalnak a városatyák. Egyebek mellett döntés születhet a város tavalyi gazdálkodásának végrehajtásáról szóló zárszámadást, de módosíthatják az idei évi költségvetést is.

Csizmadia Péter reméli, hogy végre véget érhet az a vita, ami a tavalyi önkormányzati választást követően a korábbi és a jelenlegi városvezetés közötti átadás-átvételi jegyzőkönyv átadásakor csúcsosodott ki.

– A hitelesített dokumentum alapján a város 2019. évi gazdálkodása jól működött, stabil és végrehajtható volt a költségvetés. Azonban a regnáló baloldali városvezetés tagadni kezdte ezt, és különböző, egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokban különböző mértékű hiányt vizionált. Akkor azt gondoltam, hogy ezt a vitát a Magyar Államkincstár feloldja, hiszen állásfoglalásban cáfolta a különböző mértékű hiányokról szóló híreszteléseket. A lényeg az, hogy az átadás-átvételkor mintegy négymilliárd forintnyi összeg volt a város kasszájában.

Csizmadia úgy fogalmazott, hogy a város 2019 elején egyensúlyos gazdálkodásra készült, ehhez képest jelentősen nőttek a bevételek, főleg a sikeres befektetésösztönző politika eredményeképpen.

– Az előzetesen kalkulálthoz képest 1,6 milliárd forinttal magasabb helyi iparűzésiadó-bevétel keletkezett, amit egy kisebb ingatlanértékesítés egészített ki. De talán ennél is fontosabb, hogy a kiadási oldal szinte minden tétele alacsonyabban teljesült a tervezetthez képest. Tehát több bevétel és kevesebb kiadás eredményezte a többmilliárdos pluszt a kasszában – közölte, hozzátéve, hogy reményei szerint ezzel véget érhet a regnáló baloldali és a korábbi fideszes városvezetés közötti méltatlan vita, hiszen a mostani zárszámadási rendeletben is feketén-fehéren szerepel, hogy a tavalyi évi működés jelentős pluszban zárult.

A szerdai ülésen egyébként a képviselők személyügyi kérdésekben is dönthetnek. Az önkormányzat pályázatot ír ki a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatói posztjára. Rázga Miklós vezetői megbízatása 2021. február 15-én lejár, míg a ZSÖK-öt irányító Rózsa Zoltán megbízatása már május 15-én lejárt, bár a járványhelyzetre való tekintettel szeptember közepéig még ő az ügyvezető.

Csúcs Zoltán maradhat továbbra is a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, míg Bleszity Péter az év végéig irányíthatja vezetőként a Pécsi Kommunikációs Központot.

Az új vásárcsarnok építésével kapcsolatban a mostani városvezetés úgy döntött, hogy a beruházáshoz szükséges további, kicsivel több mint 400 millió forintot saját forrásból biztosítja, így az előírt határidőig megépülhet a várva várt létesítmény.

A Fidesz ellenzi a bulinegyedet

Lapunk kérdésére Csizmadia Péter kijelentette, hogy a Fidesz határozottan ellenzi ama elképzelést, ami a Zsolnay-negyedet bulinegyeddé silányítaná. – Ez mindenképpen elvetendő terv, hiszen a negyed a régió magaskultúrájának zászlóshajója, egyben hungarikum is. A negyed működtetését 90 százalékban az állam biztosítja, fontos a számára is, hogy a magaskultúra továbbra fennmaradjon. Egy bulinegyedhez az állam nem fogja biztosítani azokat a forrásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy például a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház vagy a különböző gyűjtemények olyan szinten tudjanak működni, amely valóban a vidéki kulturális élet fellegvárává teszi Pécset.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!