politika

2020.07.01. 07:00

Pár napon belül feloszlathatja magát a mohácsi képviselő-testület

Július 6-ra, azaz jövő hétfőre tűzték ki a mohácsi képviselő-testület soron következő ülését, amelynek napirendjén szerepel a testület feloszlatása is – tájékoztatta a Mohácsi Újság.hu-t Pávkovics Gábor, Mohács fideszes alpolgármestere.  

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Amint arról hírt adtunk, négy képviselő kezdeményezte a mohácsi képviselő-testület összehívását. Az ülés egyik napirendi pontja a testület feloszlatása lesz, ami azt jelenti, hogy időközi voksolás következhet Mohácson, amelyen polgármestert és képviselőket is választanak – írja a Mohácsi Újság.hu.

A Fidesz részéről már korábban kilátásba helyezték, hogy amennyiben Mohács jelenlegi polgármestere, az MSZP-s Csorbai Ferenc nem mond le, kezdeményezni fogják a képviselő-testület feloszlatását, így a polgármester is elveszíti megbízatását. Erre legkorábban a testület alakuló ülését követő hat hónap múlva kerülhetett volna sor a vonatkozó szabályozás értelmében, ám a koronavírus-járvány miatti rendkívüli jogrend ezt nem tette lehetővé, mivel nem üléseztek a képviselők.

A veszélyhelyzet megszűnését követően viszont ez az akadály elhárult, s négy fideszes képviselő kezdeményezte is a testület összehívását, amire – szintén az előírások értelmében – legkésőbb most péntekig sort kellett volna keríteni.

Ez ugyan a határidőig nem történt meg – ami egyébként törvénysértő -, jövő hétfőre viszont összehívták a képviselőket, tájékoztatott Pávkovics Gábor, Mohács alpolgármestere. Mivel a kormánypártok képviselői vannak többségben, az ülésen minden bizonnyal meg is szavazzák majd a testület önfeloszlatását.

Pávkovics Gábor kifejtette, erre csak akkor nem kerül sor, amennyiben Csorbai Ferenc önként távozik, azaz lemond. Ebben az esetben ugyanis csak polgármestert kellene választani Mohácson, míg a testület feloszlatása azt is jelenti, hogy képviselőket is kell majd választani.

Akár az egyik, akár a másik eshetőség következik be, az időközi voksolásra 120 napon belül kerül sor, jó eséllyel kora ősszel.

Pávkovics Gábor egyébként korábban bejelentette, vállalja a megmérettetést, s a nemzeti oldal képviseletében elindul a majdani időközi választáson a mohácsi polgármesteri posztért.

Ezek is érdekelhetik