túlélés

2020.07.29. 07:00

Párakapuk és napvitorlák adnak frissességet a nagy melegben a pécsi belvárosban

A múlt heti zivatarok után nagyon vártuk már a napsütést, mi sem igazolja ezt jobban, mint a napfürdőző párok, vizet fröcskölő gyerekek a pécsi belvárosban.

T. V.

A napsütésé a főszerep a héten, ismét 30 és 35 fok között alakul a nappali hőmérséklet. A nagy melegben mi is tettünk egy sétát tegnap kora délután Pécsen. Örömmel láttuk, hogy a Tettye Forrásház Zrt. már a Belvárosban, Uránvárosban és Kertvárosban is beüzemelte a népszerű köztéri párakapukat, amelyek a kánikulai napokon biztos pontként, a vízhálózatra telepítve nyújtanak felüdülést az arra járóknak.

A kapuk a közműves vezetékrendszerről származó, biztonságos ivóvízzel, szabadtéren működnek, így bátran frissülhetünk alattuk, ha a hőmérséklet eléri a 30 fokot. A Széchenyi téren, az Uránbányász téren és a Csontváry utcai buszmegállónál lévő járdaszigeten is kipróbálhatjuk ezeket a kapukat.

Városszerte üzemelnek a szökőkutak is, a tiltás ellenére a nyári forróság kezdete óta gyakorta látni bennük pancsolókat. A szakembererek minden évben felhívják a figyelmet, hogy a szökőkutakban lévő víz vegyszerekkel kezelt, egészségre ártalmas lehet.

A legnagyobb melegben tegnap is a legtöbben az árnyékot keresték, a napvitorlák alatt vagy a fák árnyékában hűsöltek a pécsiek és a turisták. Egy kisfiúnál például vízipisztolyt is láttunk, ő a kilőtt vízzel hűsítette magát – és persze családját – a hőségben. Bizonyára most megnövekedett a fagylaltozók forgalma is, sokan kívánják meg a városi séta közben a jéghideg édességet.

Turistacsoportokból, baráti társaságokból is bőven akad most a belvárosban, de sok nagyszülőt is látni, akik a kisunokát hozták el a baranyai megyeszékhelyre egy rögtönzött vakáció erejéig. Mi egy debreceni családdal elegyedtünk szóba, akik Baranyában töltik el a hetet, tegnap éppen a belváros nevezetességeit látogatták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!