Merenye

2020.07.29. 18:16

Perel a tógazda a koronavírus miatt

A kistelepülés közkedvelt horgásztava miatt is ismert. Több országos média is foglalkozott Púpossal, a nagyméretű ponttyal, akit évről évre kifognak.

Zs. J.

Fotó: Picasa

A halastavat 1962-ben létesítették 120 hektáros területen. A rendszerváltás után magánkézbe került, majd 2004-től Regős György üzemelteti.

– A sporthorgászok kedvenc helye lett a merenyei horgásztó. Az elvem, fogd meg és ereszd el, így lettek a halaink nagyméretűek. Vannak 100 kilós harcsák, 7-8 kilós süllők, míg Púpos 47,5 kilóra hízott, de megvan az utódja, a Kispúpos, akit idén májusban fogtak ki, 36 kilót nyomott – mondta a tógazda.

Nemcsak az ország különböző tájairól érkeznek sporthorgászok családjaikkal, hanem Csehországból, Szlovákiából, Horvátországból, Németországból, Hollandiából. Nemegyszer a vendégek 5-7 napot töltenek a merenyei tónál. Míg az apukák pecáznak, addig az anyukák a gyerekkel megnézik a környék nevezetességeit, vagy a szigetvári strandon hűsölnek. Az idei év nem várt nehézséget okozott a tógazdának.

– A polgármester a koronavírus-járvány miatt április 11-13 között tartózkodási tilalmat rendelt el a tóra is, amit tegyük hozzá, nem rendelettel hozott meg, hanem határozattal tette. Pedig az magánterület – mondta Regős György.

A húsvét alkalmával hozott határozatot Nagypéntek este nyolc órakor kézbesített a falugondnok a tógazdának, hogy éjfélig a horgászok hagyják el a horgásztó területét. Úgy tudjuk, rendőrök is helyszínre érkeztek, akik másnap reggel nyolcig adtak határidőt. Regős György ezt teljesítette is, ám mivel szerinte jogszerűtlenül járt el a polgármester, így a Nagydobszai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőtől kért állásfoglalást, aki a kormányhivatalhoz fordult. A kormányhivatal megállapította, hogy a polgármester jogszerűtlenül járt el, ugyanis a kormány rendeletében foglaltaknál szigorúbb kijárási korlátozást kizárólag polgármester által hozott rendeletben lehet meghatározni. A május elsejei hétvégén megint megtiltotta polgármester, hogy a horgásztónál tartózkodjanak a horgászok. A tógazda a kormánymegbízottól kért állásfoglalást, aki úgy tudjuk, a tógazdának adott igazat.

Regős György azt mondta, jelentős anyagi kár érte, emiatt bírósághoz fordul. Telefonos megkeresésünkre Verkman István polgármester annyit válaszolt, hogy nem szeretne ezzel az üggyel foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!