felülvizsgálat

2020.07.06. 17:40

Újra járják a társasházakat a kéményseprők

Újra megkezdték a társasházi sormunkákat a kéményseprők. Baranya megyében is minden olyan társasházban, ahol az éves ellenőrzést március 17-ig nem végezték el, július 1-jétől megkezdték a lakosság kiértesítését a kéményellenőrzés és -tisztítás új időpontjáról.

Fotó: DODÓ FERENC

Mint ismeretes – lapunkban is hírt adtunk róla –, a veszélyhelyzet kihirdetésekor a kéménysepréssel kapcsolatban is életbe léptek szigorítások a járványügyi helyzetre tekintettel – eszerint a március 17-e utáni időszakra meghirdetett társasházi sormunkákat országszerte felfüggesztették és átütemezték, vagyis a kötelező ellenőrzéseket elhalasztották.

A katasztrófavédelem most arra kéri az együttműködő lakosságot, hogy támogassa a kéményseprők évente kötelezően végzett tűzmegelőző munkáját azzal, hogy az értesítőn megadott napon biztosítják a szakemberek bejutását ingatlanjukba. Az átdolgozott sormunkatervek települések szerinti bontásban már megtekinthetőek a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon. Így az eljáró szakhatóságnak és az igénylőknek is tervezhetővé válik az ellenőrző kéményseprő-beavatkozás.

Mint ismeretes, 2018. január elsejétől azokban a családi házakban, ahová nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, nem kötelező a kéményseprés. Ingyenes a szolgáltatás, de minden alkalommal időpontot kell egyeztetni, azaz nem jön automatikusan házhoz a szakember, csak akkor, amikorra előzetesen időpontot foglalunk. Erre a körülményre mindenképpen érdemes tekintettel lenni azoknak, akik esetileg vagy rendszeresen szeretnék ellenőriztetni lakóhelyük kéményrendszerét.

A veszélyhelyzet ideje alatt ezek az ellenőrzések is szüneteltek – július 1-jétől azonban az egylakásos ingatlanok tulajdonosai is újra igényelhetik égéstermék-elvezetőjük felülvizsgálatát. Időpontot lehet egyeztetni és foglalni a katasztrófavédelem online felületén, e-mailben, telefonon, vagy személyesen az ügyfélszolgálaton.

A változásokkal, illetőleg a vírushelyzet utáni újraindulással kapcsolatosan aktuális és praktikus ajánlásokat fogalmazott meg az ügyfelei számára a tüzelésbiztonsági szolgáltató.

– A karbantartásokat célszerű a nyár folyamán elvégeztetni, hogy azok ne az utolsó pillanatra, a fűtési szezon kezdetére maradjanak – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Jóllehet az ellenőrzés nem kötelező, de mindenképpen ajánlott – cél a füstelvezető épségének, valamint a fűtésrendszer jó és biztonságos működésének ellenőrzése; az esetleges problémák kiszűrése, a balesetetek megelőzése. A szakember a kéményvizsgálatról tanúsítványt állít ki. Ezen minden esetben fel kell tüntetnie az utolsó műszaki vizsgálat évét, valamint az ellenőrzés során elvégzett műszeres mérések eredményét is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!