sikeres helyreállítás

2020.07.01. 17:30

Újra régi szépségében ragyog a több darabra tört híres Bocz Gyula-szobor

A vállalt határidőre elkészült Bocz Gyula Spirál 2 című Európa-hírű szobrának helyreállításával Szemerey-Kiss Balázs és Lovas Dániel kőfaragó restaurátor. A szakemberek szerint több mint sikeresnek mondható az eredmény.

HLB

Fotó: Bocz Ninó

Amint arról lapunk elsőként beszámolt, márciusban több darabra tört Bocz Gyula Munkácsy-díjas képzőművész Spirál 2. címet viselő, híres-neves szobra a nagyharsányi szoborparkban. A mintegy hattonnás, eszmei értékén nyolcvanmillió forintot érő alkotás azonban szerencsére nem sokáig maradt darabokban, a restaurálással megbízott Szemerey-Kiss Balázs június végére elvégezte a feladatot.

Ilyen volt darabokban...

– A restaurálást határidőre befejeztük. Részünkről mindent megtettünk, hogy a lehető legprecízebb munkát végezzük el a rövid határidő és a változó időjárás (az elején sok eső, a végén trópusi idő) ellenére. Szerintem több mint sikeresnek mondható maga az eredmény – mondta lapunknak a Képzőművészeti Egyetem adjunktusa.

Hozzátette, féltek attól, hogy a több tonnás darabokat nem fogják tudni precízen illeszteni, hiszen azokat nem kézzel mozgatták, hanem daruval, de szerencsére nem okozott problémát a hatalmas tömeg. Magáról a helyreállítás folyamatáról time-lapse videó is készült, ami nemsokára látható lesz portálunkon.

Természetesen örül a gyors és eredményes helyreállításnak a neves művész fia, Bocz Ninó is. Mint mondta, nagyon jó érzés újra az eredeti valójában látni a szobrot, s hálás Szemerey-Kiss Balázs és Lovas Dániel kőfaragó restaurátorok szakértői munkájának.

Az utolsó simítások előtt.

Az immár újra egészben látható szobor eredeti helyén látható a nagyharsányi szoborparkban, ott, ahová egykor Bocz Gyula megálmodta. A Munkácsy-díjas szobrászművész a szoborpark egyik alapítója volt és az elsők között kezdett dolgozni a nagyharsányi művésztelepen. Ez az alkotás élete egyik főművének tekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!