Elite Challenge

2020.08.22. 11:30

A bátraknak kezdődik a pokol száz órája

Immár 2012 óta rendezik meg azt az Európában egyedülálló, katonai jellegű kiválasztó programot, amely lehetőséget ad a sikeresen teljesítőknek arra, hogy a sereg különleges erőinél próbálják ki magukat. A civil szervezésű Elite Challenge vasárnap kezdődik Orfűn és az idén még Máltáról is érkezik versenyző az ötnapos programra.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az Elite Challenge elsősorban a Magyar Honvédség és azon belül a különleges műveletek promóciójáról szól, a civilek számára is elérhető, ötnapos fizikai és pszichés terheléses képzés a nagy hagyományokkal bíró katonai kiképzések (U.S. Army Ranger, Special Warfare Center and School, MH Rohamlövész) programjaihoz hasonló fizikai és mentális megmérettetésekkel rostálja a jelentkezőket – mondta Koltai Arnold szervező, aki 27 év szolgálati viszony után jött el a különleges erőktől. Ez a katonai jellegű szelekciós kiválasztó – meglehetősen kemény, embert próbáló – program nem a sekély és gyorsan elérhető sikerekről szól, hanem egy olyan öt nap, melyet a pokol száz órájának is szoktak nevezni.

A jelentkezők a saját bőrükön tapasztalhatják meg, hogy katonának lenni nem olyan egyszerű feladat és ahhoz, hogy valaki még az elithez is tartozzon, ahhoz extra energiák kellenek. Koltai Arnold elmondta, az Elite Challenge-re maximum 40-en jelentkezhettek, de általában 60-70 százalékos a lemorzsolódás, hiszen nem mindennapi kihívásról van szó. Ez a program nem hasonlítható össze – sőt egy napon sem említhető – a mostanában gyakori spártai vagy egyéb divatját élő akadályversenyekkel.

Online is követhető

A civilek és a szolgálatot tevők egyaránt megmérethetik rátermettségüket, kitartásukat, akaraterejüket, valamint tűrőképességük határait. A jelentkezők 120 órán keresztül napi kétórás pihenéssel végzik el a programot, egyéni és csoportos feladatokat kell végrehajtaniuk. S mivel a küzdelem kemény, melyet nem mosolyogva teljesítenek a versenyzők, így az érdeklődők csak online, az Elite Challenge Facebook-oldalán keresztül követhetik ismerősüket, szurkolhatnak értük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!