felújítás

2020.08.12. 20:00

Jelentősen csúszhat a Ifjúsági Ház átépítése

Várhatóan másfél hónapot legalább csúszik az Ifjúsági Ház átépítése, miután a város baloldali polgármestere, Péterffy Attila által jegyzett dokumentum alapján a kivitelező a várostól határidő-módosítást kért, így október közepén fejezhetik be az építkezést.

B. M.

A bontás során ugyanis olyan szerkezeti problémákra bukkantak, amelyeket a tervezés során nem lehetett még tudni. Így például kiderült, hogy több szerkezeti elem sem található meg az épületben, amelyek egyébként az épület jellegéből és kialakításából feltételezhetőek voltak, és statikailag is meg kell erősíteni acél- és vasbeton szerkezetekkel.

A vállalkozó, arra hivatkozva, hogy ezeket a feladatokat csak szakaszosan tudják elvégezni, kérte a kivitelezés határidejének kitolását, valamint nettó 15 millió forintos pótigényt terjesztett elő a fejlesztés kapcsán.

A pécsi önkormányzat pedig annak a vizsgálatát kéri, hogy az ingatlanba tervezett étterem helyén inkább irodákat alakítsanak ki, mert a járvány miatt a cégek is fertőzésveszélyt csökkentésére törekedve megnövelik az irodai munkaállomások közötti teret.

Az egykori Ifjúsági ház átépítése egyébként annak a TOP-projektnek a része, amelyben szerepel a Centrum parkoló felújítása, ezért is kérdés, hogy az IH kivitelezési határidejének módosítása mennyiben érinti a parkoló építését. Az önkormányzat ezzel kapcsolatban közölte, hogy az utóbbi kivitelezésének határideje 2021. április 16-a, de az első ütemmel október elején végeznek. A második ütemben készül el az új átkötő út a Jókai utca felé, valamint az Ifjúsági Ház keleti és északi oldalán található új parkolók és az új közpark is.

Az előzetes egyeztetések alapján az Ifjúsági Ház kivitelezésének előrehaladásával lehetőség van arra, hogy a parkoló több ütemben készüljön el, így előreláthatólag annak kivitelezése határ­időben megvalósítható szakaszos munkaterület-átadással – írta a városháza.

A két projekt 1,2 milliárdos összegből valósul meg – ebből az IH-ra több mint 700 milliót áldoznak – , és még az előző, fideszes városvezetés idején nyerték el rá ezt a pályázati forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!