félsiker

2020.08.12. 07:00

Kevesebb jut a pécsi Nemzetinek, Rázga nem indul újra az igazgatói posztért

Megszületett az önkormányzat és a kormány megállapodása a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Kulturális Negyed további ötéves támogatásáról. Az örömteli bejelentés azonban a színházat kritikus helyzetbe hozza.

Mészáros B. Endre

Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója

Fotó: AS

Így szól a Magyar Közlönyben ismertetett egyezség az önkormányzat lapjának olvasatában: „A Pécsi Nemzeti Színház megkapja a tavalyi támogatási összeget 2020-ra is. A város vállalta, hogy jövő évtől az önkormányzati támogatást öt év alatt folyamatosan az állami támogatás szintjére hozza. Cserébe a tao-pótló források és az egyéb pályázatok továbbra is nyitottak a PNSZ számára.”

Hogy mik a tények, arról Rázga Miklós színházigazgatót kérdeztük.

– Sajnos a számok magukért beszélnek. Beigazolódott, amitől tartottam és amit az évadnyitó zárt ülésen jeleztem, ilyen anyagi feltételek mellett a színház nem működtethető, így nem fogok a posztért újra pályázni. Mert hiába kapjuk meg jövőre az önkormányzattól a korábbi összeget, az már 47 millióval kevesebb, mint ami idén érkezett. A tao-pótló pályázatot pedig megszüntették, így újabb 160 millió forinttal csökken a költségvetési keretünk. Összesen tehát 207 millió forinttal kell kevesebb pénzből gazdálkodnunk. Így a költségvetésünk jóformán csak a bérekre elegendő, alig marad valami új előadásokra, fejlesztésekre. Arról viszont még semmiféle információm nincs, hogy a következő években hogy emelik a városi támogatást.

Azt is az színházdirektortól tudtuk meg, ebben a kiélezett anyagi helyzetben szerencsésnek mondható, hogy a pandémiás helyzetben elmaradtak előadások, sokkal kevesebb volt a túlműszak, többen elmentek fizetés nélküli szabadságra, így kicsit több maradt a kasszában az ilyenkor szokásosnál. Újra kell most mindent tervezni, s talán sikerül átvészelniük a következő esztendőt.

Intelligens világítás és más problémák

A mínusz 207 millió azt jelenti, hogy fejlesztésekre egyáltalán nem lesz pénz. Tény, hogy utóbbi években rendbe hozták a leszakadással fenyegető erkélyt, megszüntették a veszélyes beázásokat, felújították a jegypénztárat, kifestették a közönségforgalmi részeket, tavaly pedig rendbe tették a két színpadot is. Mindemellett nem lehet hátradőlni, az intézmény teljes épületgépészeti felújításra szorul, a fűtésrendszertől az átfogó színpadtechnikáig. Intelligens lámpák alatt pedig itt most azt értik, hogy két intelligens világosító mozgatja a lámpákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!