arckép

2020.08.23. 11:30

Síkfői Tamás erősíti a gazdasági lobbit

A napokban megválasztották újra dr. Síkfői Tamást a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökének. A közgazdász talán a legjobban ismeri a régió gazdasági helyzetét, hiszen három évtizede a legátfogóbban látja a térség számszerű adatait, és eszerint segíti, finomítja a térség vállalkozói életét.

Mészáros B. Endre

– Mi vitte harminc éve a gazdasági kamarához?

– Reformkorszak volt, a rendszerváltás kezdete, a piacgazdaság megalapozása, lehet ennél nagyobb kihívás egy pályakezdő közgazdásznak? Aztán 27 évig főtitkár voltam, négy éve pedig elnök, amit most újabb négy esztendőre megszavazott a tagság. Az évek során minden meghatározó baranyai vállalkozót személyesen megismertem, láttam a cégek történetét, a gazdasági helyzet változásait.

– Mit sajnál leginkább, ami nem valósult meg az elmúlt 30 év alatt a térség gazdaságában?

– A rendszerváltással megszűntek a megye jólétét alakító nagy kapacitások, tudásbázisok. Azóta egyetlen kormány sem vállalta fel, hogy segítsen újat építeni helyettük. Sokáig hiába hangsúlyoztuk azt, hogy az országban nem kelet-nyugat, hanem észak-dél probléma van, s erre kellene tudásintenzív gazdaságot felépíteni.

– Milyen gondokat eredményezett a megye gazdaságában a pandémiás helyzet?

– Egyértelműen a kis- és középvállalkozások jártak rosszul, márpedig Baranyában a gazdasági súlyuk több mint 90 százalékos. Lehet, hogy a nagyon iparosított megyékben a termelés visszaesésének adatai durvábbak, de megfelelő tőkeháttérrel idővel fel lehet állni, aki viszont máról holnapra él, az rendkívül kiszolgáltatott.

– Megerősített elnökként milyen tervekkel vág bele a következő négyéves ciklusba?

– Kicsi napjainkban a térségben a szakmai, politikai lobbi ereje, ezen próbálunk javítani, például értékláncok, klaszterek, helyi piacok szervezésével, az erőforrások összefogásával.

– Milyen magánszemélyként a kamara elnöke?

– Ez egy 24 órás poszt, s olykor még hajnalban is felhívnak. A szabadidőmet a családdal, a barátokkal, a rokonokkal töltöm, szívesen főzök a nagy vendéglátások alkalmával. Feleségem és magam is NB1-es kosarasok voltunk, s a megmaradt sportéhségünket napjainkban hosszú sétákkal elégítjük ki.

Világgazdaságból doktorált

Dr. Síkfői Tamás 1960-ban született Pécsett. Uránvárosban, a Bánki Donát általánosba járt, majd a Komarov Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen világgazdaság és marketing szakon diplomázott 1983-ban, aztán ebből is doktorált 1986-ban. A pécsi kesztyűgyárban kezdte a munkát, ötven pályázót megelőzve 1989-ben került a kamarához, ahol 27 évig volt főtitkár, négy éve pedig elnök. Felesége, Mónika magánfogorvos Pécsett és Szekszárdon, két fiuk van, Dávid (31) a show bizniszben tevékenykedik, Tamás (18) most kezdi az egyetemet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!