terjed

2020.08.27. 19:04

Véméndre és Fekedre is bekopogott a vírus

Fekeden és Véménden is tartottak a napokban olyan rendezvényt, amelyen koronavírussal fertőzött személy is részt vett, de egyik esetben sem helyi lakosról van szó.

M. R.

Kevesen sétáltak Véménd utcáin, de ez inkább annak volt köszönhető, hogy délelőtt jártunk ott, és nem annak, hogy elterjedt a hír, miszerint egy a faluban a közelmúltban tartott magán rendezvényen résztvevő személy koronavírustesztje pozitív lett. A helyiek körében azért ez beszédtéma lett, ők mesélték nekünk, hogy egy esküvőre érkezett a vendég, aki fertőzött volt. Hasonló történt az egyik közeli faluban, Fekeden is, ott egy múlt hétvégi eseményen vett részt valaki, akiről később kiderült,hogy koronavírussal fertőzött. Egyik esetben sem helyi lakosról van szó, mindketten csak látogatóba érkeztek a rendezvényekre.

Szalonna Zoltán, Véménd polgármestere lapunknak elmondta, a településen fertőzöttről nem tudnak, a háziorvosnál – akivel folyamatosan tartja a kapcsolatot – eddig senki sem jelentkezett a koronavírusra jellemző tünetekkel. A Mohács Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályvezetője elővigyázatosságból karantént rendelt el az eseményre meghívottak részére. Az önkormányzat Pandémiás Bizottsága szerdán rendkívüli online ülést tartott, ahol határoztak a rendezvény helyszínének és kapcsolódó létesítményeinek fertőtlenítéséről, a helyi intézményvezetők értesítéséről, védőfelszerelések és C-vitamin osztásáról, valamint az érintettek ellátásáról.

Tillmann Péter, Feked polgármestere is megerősítette, hogy a községben koronavírussal fertőzött személyről nem tudnak. A lakosságot tájékoztatták a történtekről, és arra kérték, hogy fokozottan tartsák be a járványügyi védelmi intézkedéseket, és amennyiben valaki akár csak a legenyhébb tüneteket érzi magán, telefonon értesítse a háziorvost. A további helyi rendezvények megtartására vonatkozó korlátozást a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem írt elő, és ellenkező intézkedésig az eheti programokat – például a családi koncertet és a kiállításmegnyitót – megtartják a járványügyi előírások betartásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!