nő a kereslet

2020.09.27. 15:30

A járványhelyzet miatt többen keresik fel a zálogházakat

Újra megnőtt a kereslet a porcelánokra, ezen belül is a külföldön is jó hírű pécsi gyárban készült Zsolnay termékekre. Sokan keresik fel a baranyai zálogházakat is, ahol gyakran a márkaboltoknál olcsóbban juthatnak hozzá egy-egy különleges darabhoz.

Tóth Viktória

Szalonnázó paraszt, porcelán étkészlet, fémes csillogású, a szivárvány minden színében játszó eozinok százasával megtalálhatóak az interneten, ki eladná, ki megvásárolná a gyönyörű darabokat. De nem csak a világhálón hirdetik a Zsolnay porcelánokat, a zálogházakban is sok szép darabra bukkanhatunk. Az Expressz Zálog Zrt. Pécsett több fiókkal is rendelkezik, a kertvárosi üzletben jártunk, ahol számos különleges, jó állapotban lévő Zsolnay porcelánt árulnak.

A cég tapasztalatai szerint a porcelán újból kedvelt termék lett a vásárlók körében. Szívesen vásárolják esküvőkre, ballagásra, és a fiatalabb korosztály körében is népszerű.

– A pillangó- és búzavirágmintás termékek jellemzően többségben vannak, különféle méretű vázák, hamutartók, étkészletek, kávés- és teáskészletek formájában. Az eozintermékek a különleges máznak köszönhetően mindig is magasabb értéket képviseltek, ezekre kevésbé jellemző a tömegcikkgyártás – tudtuk meg a zálogháztól.

A járványhelyzet kapcsán sajnos sokan veszítették el munkájukat, emiatt többen keresik fel most a zálogházakat, hogy az értékek eladásával, zálogba helyezésével oldják meg anyagi problémájukat.

– Érezhető, hogy többen keresik fel fiókjainkat, mivel a munkahelyek elvesztése jelentősen csökkenti a családok bevételeit, így kénytelenek hozzánk fordulni. Igyekszünk segíteni kiemelkedő záloghitellel, magas becsértékkel, kedvező kamatfeltételekkel a hozzánk betérőket – fogalmaztak a zálogház dolgozói. – A moratórium ránk is vonatkozik, erről minden esetben teljes körű tájékoztatást kapnak ügyfeleink. És bár a teljes tőke törlesztésében segítség ügyfeleinknek a moratórium, kevesen tudják, hogy a moratórium ideje alatt is ki kell fizetniük az arra eső kamatokat, így adott esetben sokkal rosszabbul járhatnak, ha nem váltják ki a futamidő végén a tárgyakat.

Azt is megtudtuk a zálogháztól, hogy aki viszont megfelelő anyagi tartalékkal rendelkezik, az jellemzően a pénzromlás elkerülése érdekében aranytárgyakba fekteti a pénzét, ugyanis az arany elég jól megvéd az inflációs hatásoktól is válság esetén.

Személyes megtekintés szükséges az árkalkulációhoz

A jó állapotban lévő, gyönyörű termékeket látva jogosan merül fel a kérdés, hogy mit mennyiért lehet aktuálisan megvásárolni a zálogházakban? A cégtől megtudtuk, hogy a porcelánok korrekt és szakszerű vizsgálatához elengedhetetlen a személyes megtekintés.

– Az érték széles spektrumú, más árat képvisel egy kézi festéssel készült és más árat egy matricás termék. Fontos szempont a porcelán készítésének időpontja, amelyről a porcelánok esetében a terméken lévő védjegy ad számunkra választ, hasonlóképpen, mint az ékszerek esetén a fémjelzés. Szem előtt tartjuk a hibákat, sérüléseket, mázrepedéseket, ezeket is alapul véve végezzük el az árképzést – fogalmaztak.

Szakértő kezekben szinte örökös értéket képviselnek a porcelánok

Fotó: Laufer László

A porcelánok eladásából jutnak pénzhez a családok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!