interjú a rendőrkapitánnyal

2020.09.15. 11:30

A járványhelyzetben is kiemelt feladat hárul a rendőrségre

Közrend- és Közbiztonságért díjat kapott az idei Megyenapon Korontos Zoltán rendőrezredes, a Pécsi Rendőrkapitányság vezetője, ezzel több évtizedes kiemelkedő szakmai munkáját, a szolgálat példamutató ellátását ismerték el.

T. V.

Fotó: BMRFK

– Milyen érzései vannak a díjjal kapcsolatban?

– Pályám során többször részesültem dicséretben és jutalomban, valamint egyéb rangos elismerésben, de amikor egy helyi közösség – jelen esetben a Megyei Közgyűlés – ismer el egy tevékenységet, az mindig különösen megtisztelő. Meglepetésként ért a díj, ám azt fontos megjegyeznem, hogy mögöttem ott van közel 420 pécsi rendőr, áldozatos munkájuk nélkül én sem kaphattam volna meg az elismerést.

– Milyen a közrend és a közbiztonság Pécsen?

– Különböző mérőszámok alapján vizsgálják munkánk eredményességét. Az állampolgárokat leginkább irritáló, a biztonságérzetet negatívan befolyásoló kiemelt, erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények száma csökkent, de javult a nyomozási és felderítési eredményesség is. Nagyon sok tényező közrejátszik ebben, például a rendőri eszköz- és módszerrendszer átalakítása. A bűnügyek tekintetében az időszerűségen tudtunk javítani, ez azt jelenti, hogy gyorsabban fejeződnek be az eljárások, ez a sértettek számára nagyon fontos. De a rendőri intézkedések számának emelkedése, hatékonysága, illetve minősége is említésre méltó.

– Ez a pozitív tendencia minden területre jellemző?

– A közlekedésbiztonság területén van még hova fejlődnie a városnak, a közútkeze­lőnek, a rendőri szervnek és a város polgárainak egyaránt. Nem öncélú a rendőri tevékenység, kellenek azok a visszajelzések – az önkormányzatoktól, együttműködő szervektől, polgároktól – amelyek alapján a szakmai feladatainkat hatékonyabban tudjuk tervezni és végrehajtani.

– A járványhelyzetben milyen pluszfeladatai vannak a rendőröknek?

– A veszélyhelyzet elrendelése után a rendőrségnek nagyon gyorsan kellett reagálnia a jelentkező feladatokra. Ellenőrizzük a hatósági házi karanténban lévő polgárokat, és emellett a pozitív koronavírusteszttel rendelkező betegek kontaktkutatását is végezzük. A különböző korlátozó intézkedések betartatásában is keletkeztek új feladatok, viszont a pécsiek többsége eddig betartotta az új szabályokat, amit ezúton is köszönök nekik.

Közel három évtizede hivatásos rendőr

Korontos Zoltán 1968-ban született Pécsett. A Pollack Mihály Műszaki Főiskolán épületgépész üzemmérnöki diplomát szerzett, ám mérnökként nem tudott elhelyezkedni. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság felvételt hirdetett felsőfokú végzettségű fiatalok számára, sikeres kiválasztási eljárást követően 1992. szeptembere óta a rendőrség hivatásos állományú tagja. 1996-ban elvégezte a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi felsőfokú szaktanfolyamát. Az ORFK vezetője 2008-ban megbízta a Pécsi Rendőrkapitányság vezetői feladatainak ellátásával, 2009. márciusi hatállyal nevezték ki. Feleségével egy fiúk és egy lányuk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!