Kabaré - így üzentek

2020.09.24. 17:30

A kilakoltatások miatt aggódnak: kabarénak minősítette a pécsi alpolgármester a civilek nyílt levelét

Négy civil szervezet írt nyílt levelet a város polgármesterének, amiben aggódnak azokért, akiket a kilakoltatás veszélye fenyegetheti.

B. M.

A Város Mindenkié Pécs csoport, az Élménylelő Ifjúsági Egyesület, a Mosolymanó Egyesület és a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat is aláírta azt a Péterffy Attilának, Pécs baloldali polgármesterének írt nyílt levelet, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a már tavaly novemberben kezdeményezett egyeztető fórum még mindig nem jött létre, miközben „június óta világos kritériumok nélkül, egyéni elbírálásban folyik több mint kétezer eladósodott háztartás részletfizetési kérelmének elbírálása. Továbbra sem született megnyugtató válasz azoknak a bérlőknek a sorsára, akiknek a részletfizetési kérelmét az önkormányzat elutasította.”

Az aggódó civil szervezetek megjegyzik azt is, hogy „annak ellenére, hogy a kilakoltatási szándékot a városvezetés tagadja, egyre több lakáselhagyási felszólításról értesítenek bennünket ügyfeleink”.

Péterffytől azt is kérték, hogy a járvány miatt függesszen fel minden önkormányzati bérlakást érintő kilakoltatási eljárást, valamint a Lakhatási Kerekasztal felállítását is kérték. Lapunk is kereste Péterffy Attilát az ügyben, de három nap alatt sem kaptunk választ. A pécsi közgyűlésen az LMP-s Kóbor Józsefnek a témával kapcsolatban feltett kérdésére többek között a polgármester azt mondta, hogy kötelesek eljárni a rendelet alapján, ami szerint hathavi lakbértartozás esetében mérlegelés nélkül fel kell mondani a lakásszerződést, de céljuk az adósságrendezés, miközben nem céljuk a bérlők kilakoltatása, de elvárják, hogy a kötelezettségeiket teljesítsék. Szerinte a felszólítólevelek kiküldése pozitív hatású volt, mert csökkent az adósságállomány.

Ruzsa Csaba alpolgármestertől viszont csak azt a választ kapták az aggódó civilek, hogy „ez kabaré”. A Város Mindenkié Pécs csoport által nyilvánosságra hozott üzenetet a tisztségviselő elküldte a képviselőknek és a polgármesternek is.

Ruzsa Csabának a vagyonnyilatkozata szerint van egy 288 négyzetméteres pécsi családi háza, a fővárosban felerészben övé egy 84 négyzetméteres lakás, építés alatt van egy 100 négyzetméteres lakása Budapesten, részesedése van egy balatoni nyaralóban, valamint két adriai nyaraló felét is birtokolja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!