van-e teendő?

2020.09.24. 18:45

Vezeték közelében nincs helye a fának

Faültetéskor a villamos hálózat biztonsági övezetére is ügyelni kell – hívja fel az E.ON a figyelmet. Baranya közel száz településén várható még gallyazás az idén.

Wald K.

20190910 Nyíregyháza Útszűkület gallyazás miatt Gallyazás miatt útszűkület volt a Krúdy Gyula utcában ahol egy idősebb fa elszáradt, veszélyes ágait vágták le a szakemberek Fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország

Forrás: MW

Fotó: Pusztai Sándor

Közel száz baranyai településen várható még gallyazás az ősz és a tél folyamán, a E.ON ütemterve szerint, a villamos hálózat biztonsági övezetében. Többek közt Baranyajenő, Beremend, Bicsérd, Diósviszló, Drávafok, Drávaszerdahely, Egerág, Harkály, Himesháza, Komló, Magyarszék, Mánfa, Olasz, Orfű, Sikonda, Véménd szerepelnek az áramszolgáltató listáján.

Fontos tudni, hogy a biztonsági övezetben lévő növényzetet az ingatlantulajdonosnak kell rendszeresen gondoznia. – Ha ez nem történik meg, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. szerződött vállalkozóval (előírás a kertészeti végzettség), saját költségére végezteti el a gallyazást, az élet- és vagyonbiztonság feltételeinek megteremtése érdekében – tájékoztatta lapunkat Varga Ivett, az E.ON sajtófelelőse.

– Egyre szélesebb körben ismert, hogy miért van szükség ezekre a beavatkozásokra, a panaszok így egyre kevésbé jellemzők. Amire továbbra is kiemelt gondot fordítanunk, az a levágott ágak sorsa – tette hozzá. – A levágott faanyag a növényzet tulajdonosáé – van, aki igényt tart rá, más kifejezetten azt kéri, hogy gondoskodjunk az elszállításról. Igyekszünk mindig megfelelő megoldást találni, az elszállításról úgy gondoskodva, hogy azoknak a tulajdonosoknak is elegendő időt hagyjunk a faanyag összegyűjtésére, akik szeretnék azt felhasználni – közölte Varga Ivett.

Egyúttal arra kérve minden kerttulajdonost, hogy – ahogy ezt a szabályozás is előírja – a vezeték biztonsági övezetébe ne telepítsen olyan fát, mely megnőve, kifejlett állapotában az elektromos vezetéket, így az üzembiztonságot veszélyezteti, és balesetveszélyes helyzetet teremt.

Életveszélyt is előidézhetnek így

Ha a fák ágai elérik a vezetéket, pusztán a fák érintése, illetve azok környezetében való tartózkodás is életveszélyes helyzetet teremthet. Ha az ágak a vezetékekhez csapódnak, komoly áramkimaradásokat is okozhatnak. Ha saját ingatlanon van szükség segítségre, a költségeket az E.ON vállalja, azonban fontos, hogy ez a gallyazás csak a villamoshálózatot érintő fákra vonatkozik (a csatlakozó vezeték környezetébe telepített növényzetre) és villamossági szempontból indokoltan. A beavatkozás a metszési, növényvédelmi munkákat nem váltja ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!