Nála soha nem megy le a függöny

2020.10.26. 14:00

Íme, egy fiatal, aki tanítja és csinálja is a színházat

Hogy milyen egy színház iránt elkötelezett mai fiatal? Nos, jó példa erre Hornok Máté színházismeretet tanuló egyetemista, aki már két pécsi művészeti iskolában tanít drámajátékot.

Mészáros B. Endre

– Drámatanárnak tanul. Mi volt a „B” verzió?

– Sokáig az volt az „A”, hogy versenyszerűen röplabdáztam az utánpótlás-korosztályban, a színjátszás pedig hobbi volt. Aztán egy sérülés okán megfordultak a dolgok, a színházi érdeklődésem lett komolyabb.

– Kecskeméti és Veszprémbe jár egyetemre. Hogy jött Pécs?

– A Veszprémi Egyetemi Színpadtól Ákli Krisztián hívott el több színházi és drámapedagógiai projektjébe. Ennek eredményeképpen augusztustól már Pécsett élek, több helyen drámajátékot tanítok és színjátszó köröket vezetek. S jöttem, mert szakmailag előre léphettem, másrészt szeretem az efféle kihívásokat.

– Klasszikus vagy alternatív elképzelésekkel? Egyáltalán milyen a Hornok Máté-féle színjátszó csoport?

– Drámatanárként, csoportvezetőként talán az a legizgalmasabb velem kapcsolatban, hogy rengeteg szakemberrel találkoztam, s a legjobbnak tartott gondolatokból a drámapedagógia egyedi szintézisét alakítom ki az óráimon. Hogy miről szól ez a gyakorlatban? Nem színházban, színjátékban és színészekben gondolkodom, hanem közös alkotásban, amely során kérdéseket teszünk fel magunkkal és a világgal kapcsolatban. Hab a tortán, ha színházilag is értelmezhető előadás a végeredmény.

– Élénkül a fiatalokban a színház iránti kíváncsiság?

– Sajnos kevés olyan előadás jön létre, ami megérintené, megszólítaná a húszon inneni korosztályt. Poros, régies szövegek és értelmezések nem alkalmasak erre. Éppen azon vagyok, hogy a színjátszó köreimben aktualizáljuk, elemezzük a környezetünket, hogy megtaláljuk napjaink történéseinek okait.

– Mi a hosszú távú terv, csak tanítja, vagy csinálja is a színházat?

– Nem tervezem a színpadi játékot, de rendezőként vannak már munkáim, és ezt magasabb szinten is folytatni szeretném, a színházi nevelési műfajban mindenképpen.

Két iskola és két színjátszó kör

Hornok Máté 1996-ban született Kecskeméten. A Katona József Gimnáziumban humán tagozaton érettségizett, gyermekszínjátszó volt általánosban, diákszínjátszó középiskolásként. A Veszprémi Pannon Egyetemen magyartanár – dráma- és színházismeret tanári szakon ötödéves hallgató. Dráma- és színjáték tárgyat tanít szeptembertől az Eck Imre, valamint a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskolában, színjátszókört vezet gyermekeknek a Pécsi Kulturális Központ Patacsi Művelődési Házában, felnőtteknek a kertvárosi PKK ANK Művelődési Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!