védjük a bolygót!

2020.10.08. 20:00

Zöldítésre biztatják a vendéglátóhelyeket

A jövő év nyarától tilos lesz az egyszer használatos műanyagok felhasználása az EU-ban. A Nevetnikék Alapítvány és a Zöld Fiatalok Egyesülete a vendéglátóhelyeket biztatja jótékonykodásra és zöldülésre.

T.V.

Fotó: Ruprech_Judit

Egyre elterjedtebb a vendéglátóhelyek körében is, hogy nem egyszer használatos műanyag szívószálat tesznek a vendégek italába, hanem ezt kiváltják valamilyen környezettudatos megoldásra. A kérdéskör egyre aktuálisabbá válik, ugyanis 2021. július 1-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata.

A Nevetnikék Alapítvány és a Zöld Fiatalok Egyesülete – ZÖFI – közös akciójának a célja, hogy az éttermek, kávézók minél előbb álljanak át a papír, bambusz-acél vagy egyéb szívószál-alternatívákra és ezzel egyetlen lépéssel két jótettet is véghez vihetnek. Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány elnöke elmondta, annak ellenére, hogy már egy év sincs vissza a műanyagok betiltásáig, még mindig nagyon sok pécsi vendéglátóhelyen adnak egyszer használatos szívószálat az italokhoz.

Az alapítványnak viszont nagyon jól jönnek ezek a szívószálak, ugyanis a kórházban úgynevezett szívószáldudát készítenek belőle, amellyel a gyerekek legalább egy órán keresztül szoktak játszani. A maradék szívószálakból pedig ékszereket, karkötőt, nyakláncot tudnak fonni. Ezeket a kórházban töltött napok után mintegy emlékként haza is vihetik magukkal a gyerek.

A következő elérhetőségeken várják az akció szervezői a becsomagolt, műanyag szívószál-felajánlásokat: [email protected], vagy 06-30/580-4427.

Azok a vendéglátóhelyek, amelyek kivezetik és az alapítványnak adják a bontatlanul megmaradt, feleslegessé vált szívószálakat, egy matricát kapnak tőlük, amin ez áll: A szívószál gyerekjátékká vált. Kőműves Glória azt is elmondta, hogy szívesen fogadják a kampányuk népszerűsítését, amit például azzal is meg lehet tenni, hogy az éttermekben, kávézókban a fogyasztó megkérdezi a pincért, hogy hallottak-e már a kezdeményezésről.

Hosszú távon a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei is keresnek majd alternatívát, egy hasonlóan egyszerű, ám vicces hangot adó eszközt, amivel ki tudják váltani az egyszer használatos műanyag szívószálakat, addig viszont időt és pénzt spórolhatnak ezzel a megoldással.

 

Egy használat után azonnal hulladék

A magyarok évente több mint 80 darab műanyag zacskót használnak el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. De nemcsak a zacskók jelentenek problémát környezetünkre nézve, hanem a műanyag evőeszközök, a PET-palackok és a szívószálak is. Egy műanyag szívószál nehezen újrahasznosítható, a műanyagok, amiket a feltalálás óta gyártottak, még mindig velünk vannak. Évente csak a hazai vendéglátóhelyeken annyi szívószálat használnak, amennyivel 2,5-szer körbe érnénk a Földet, egy szívószál átlagos felhasználási ideje nem több, mint 20 perc. Arról nem is beszélve, hogy a szívószál használata egyes kivételes élethelyzeteket leszámítva teljesen felesleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!