közeleg a tél

2020.11.02. 17:30

Csekkoljuk a plombát, lehet cserélni kell

Október utolsó napjaiban több ezer lakos kapja kézhez a Tettye Forrásház Zrt. értesítőjét, melyben azokat a lakosokat tájékoztatják, akik még nem gondoskodtak az idén lejáró hitelességű mellékvízmérőjük cseréjéről. Érdemes körültekintőnek lennünk, ha ugyanis lejár a mérő hitelessége, akkor megszűnhet az egyéni szerződésünk.

Rajnai-Zsíros Krisztina

v’z—ra

Fotó: Zantleitner Ingrid

November végéig már minden időpont betelt a Tettye Forrásház Zrt. szakembereinél, akik a felhasználók megrendelésére cserélik és szakszerűsítik az idén lejáró hitelességű mellékvízmérőket. Ebben az évben rekord­számú, több mint húszezer mérő esik ebbe a kategóriába, a szolgáltatónak azonban a járvány terjedésének megelőzésére elrendelt korlátozások miatt több hónapra fel kellett függeszteni a szereléseket. Az év végére sikerült már 12600 mérőt lecserélniük a szakembereknek, és novemberben további 4000 szerkezet tulajdonosa várhatja a Tettye szerelőit az egyeztetett időpontokban.

Ugyanakkor több mint 4250 mellékvízmérő gazdája, mintegy 3500 ügyfél azonban eddig még nem jelezte igényét – őket tájékoztatja most a szolgáltató a teendőkről, illetve a következményekről. A szolgáltató emlékeztet: azokat a mérőket, amelyekre egyéni számla készül, a jogszabályok szerint nyolcévente cserélni kell. Ha a tulajdonos ezt elmulasztja, a mérő elveszíti hitelességét, a felhasználó egyéni szerződése pedig a jogszabályoknak megfelelően az év utolsó napján automatikusan megszűnik.

Az elmúlt időszakban megszaporodott a karanténban lévők száma, így a szolgáltató arra is felhívja a figyelmet, hogy ha bármi akadályozza a szerelést, akkor azt előre jelezzük. Ha ugyanis két egyeztetett alkalommal sem sikerül elvégezni a munkát, és nem jelentkezünk új időpontért, a cég visszamondja a megrendelést, a mérő pedig december 31-én el fogja veszíteni hitelességét.

Ha a továbbiakban is egyéni számlát szeretnénk kapni vízmérőnk adatai alapján, akkor ellenőrizzük a plombát. Ha 2012 – vagy korábbi – dátum szerepel rajta, akkor kezdeményezzük a mérőcserét a szolgáltatónál.

Téliesítsük a vízmérőaknát

Jönnek a hideg éjjelek, így érdemes gondoskodni a vízhálózat és a vízmérőakna letakarásáról, szigeteléséről is. Tavaly az enyhébb időjárásnak köszönhetően kevés, 7 darab elfagyott vízmérőről érkezett a Tettye Forrásházhoz bejelentés, a DRV működési területén pedig 239 darab szerkezetet kellett a társaságnak elfagyás miatt cserélnie, az idén jóval fagyosabb telet jósolnak. A fagyott vízmérő cseréjéért is a felhasználó fizet, a díja a vízmérő átmérőjének függvénye. A legalacsonyabb díj bruttó 28.575 Ft, DN 15 mm átmérőjű vízmérő esetén. Kiugró év volt a 2017-es, amikor országszerte több ezer mérő károsodott a fagy miatt, Pécsen akkor 360 szerkezetet követelt a hideg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!