üresen állnak

2020.12.10. 07:00

Az idei főszezont a Pécsike erősebben zárta, mint a tavalyit

Lezárult az idei szezon a Pécsike közösségi kerékpárrendszer számára, a napokban már beszállították a bicikliket a Biokom telephelyére. Az év elején kevés volt a kölcsönzés, de a nyári hónapok szép számokat hoztak.

Mészáros Rita

Üresen állnak már a Pécsike dokkolói a belvárosban, az elektromos kerékpárokat december 2-án szállították be a Biokom Nkft. munkatársai. Felemás volt ez az év, hiszen a tavasz első hónapjaiban – amikor beindult volna a szezon – kijárási korlátozás volt érvényben, a megyeszékhely utcái szinte teljesen kiürültek, így kevesebben használták a bicikliket is.

A városüzemeltetési cég lapunknak küldött közleménye szerint márciusban és áprilisban a kormányzati óvintézkedések hatására a kölcsönözések száma ötszáz alatt maradt, élénkülést csak május második felétől tapasztaltak. Júniusban az enyhítések hatására már többen használták a közösségi rendszert, de ekkor is visszafogottak voltak még egy kicsit az emberek, ezer alatt maradt a kölcsönözésszám. A július, augusztus és szeptember hónapok viszont már magas adatokat hoztak. Az értékekből az látszik, hogy július és szeptember között 2019-ben több, mint 4600 alkalommal, 2020-ban viszont mintegy 5500 alkalommal használták a kétkerekűeket.

Októbertől, a turistaforgalom csökkenésével természetesen a Pécsikét használók aktivitása is alábbhagyott, és hétről hétre fokozatosan csökkent a használatszám, egészen december 2-ig, amikor a kerékpárok teljes számban a Biokom telephelyére költöztek. A társaság összegzéséből kiderül, hogy 2020-ban csaknem 9500 kölcsönzés történt, ami a 2019. évi nagyjából 7700-hoz viszonyítva ugyan magasabb érték, de azt is hozzá kell tenni, hogy tavaly csak június közepén indult el a szezon. A rendszer lényege, hogy az Ifjúság útja és a Zsolnay Negyed között található hét állomáson fellelhető bicikliket bárki kikölcsönözheti, a használatot követően a dokkolóállomások egyikén pedig leadhatja, így gyorsan és a környezet kímélve fedezheti fel a pécsi belváros látnivalóit.

Jönnek majd újra

A kerékpárok tehát most egy olyan helyen vannak, ahol biztonságban átvészelik a téli időjárást. Ott is maradnak az üzemszünet végéig, vagyis február utolsó napjáig. Ez azt jelenti, hogy legközelebb jövő év március elsején találkozhatunk a biciklikkel a belvárosi dokkolóállomásokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!