szép és különleges

2020.12.26. 15:59

Idén is megcsodáltuk a pécsi Ferences templom betlehemét (képgaléria)

A jászol most is hívogat.

T. V.

Lassan nyolcvan éve minden karácsony előtt felállítják az életnagyságú betlehemet a pécsi Ferences templomban. A látványosságot a pécsi, baranyai családok minden évben szívesen látogatják meg, ezzel is ünnepi hangulatba kerülve. A fából készült, festett szobrokat ferences barátok faragták, és 1941-ben állították fel először Pécsen.

A Pécsi Egyházmegye információi szerint az alakokat Tóth Ferenc asztalos faragta ki, aki P. Bohnert Valerián, a ferences barátok máriagyűdi kolostorának házfőnöke kérésére kezdett dolgozni kisebb-nagyobb munkákon még a húszas években. Hivatása gyakorlása közben jött a felismerés, hogy ő is barát szeretne lenni. Szécsényben novíciusként oltárépítő műhelyt hozott létre, majd ezt követően alakult meg a pécsi Szent József építőműhely, amelynek vezetője lett immár Ernő testvérként.

 

A pécsi betlehemhez 1940 karácsonyára már készen is volt a kis Jézus, Mária és József alakja, egy évvel később pedig már a teljes, mintegy ötven elemből álló betlehemmel elkészült Ernő testvér, akinek munkáját több akkori neves asztalosmester is segítette.

Az alkotást idén december 22-én állították fel a feldíszített karácsonyfa mellé, melyet a Mecsekerdő Zrt.-től kaptak ajándékba. A kompozíciót tegnap reggel mutatta meg nekünk Molnár László, aki évről évre részt vesz a felállításban.

Elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben sikerült megőrizni a festett alakokat teljes épségükben. A betlehemet 2016 elején a Pécsi Értéktár Bizottság felvette a Pécsi Értéktár gyűjteménybe, majd még ebben az évben a Baranya Megyei Értéktárba is bekerült a betlehem. Az alkotás december 24-től január 10-ig minden nap 15-17 óra között megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!